Skip to main content

Συνάντηση Κατσέλη με την ΕΣΕΕ

Εποικοδομητική η συζήτηση της Λούκα Κατσέλη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, μετά από συνάντηση που είχε με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είχαμε μια εποικοδομητικότατη συζήτηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου πάνω σε δύο άξονες:

Πρώτον, συζητήσαμε σχετικά με όλα τα μέτρα που πρόκειται να πάρουμε τις επόμενες βδομάδες για την τόνωση της αγοράς και την αναθέρμανση της οικονομίας. Ταυτόχρονα, συζητήσαμε σχετικά με τα μετρά, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες, προκειμένου να διατηρηθούν οι χαμηλές τιμές και να πάρουν ανάσα οι οικογένειες. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτά τα δύο μέτωπα να προχωρήσουμε γρήγορα και συντονισμένα. Θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά την ΕΣΕΕ για όλη τη στήριξη σε αυτήν την κοινή μας προσπάθεια.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Δ. Αρμενάκης, από την πλευρά του ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να υπάρχουν τακτικές επαφές διαλόγου και τέθηκαν εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα του παραεμπορίου, των εκπτώσεων, των προσφορών και της εμπορικής χωροταξίας. Για το θέμα των προσφορών η υπουργός ανέφερε ότι καταρχήν υπάρχει συμφωνία για να επανέλθει η απαγόρευση διενέργειας προσφορών πριν από την περίοδο των εκπτώσεων και το θέμα εξετάζεται προκειμένου να προωθηθεί και η σχετική απόφαση.

Σημειώνεται ότι οι έμποροι ζήτησαν να μπορούν να πραγματοποιούνται εκπτώσεις δύο φορές το χρόνο και προσφορές μέχρι τέσσερις φορές το χρόνο.

Για τις παρεμβάσεις του υπουργείου σχετικά με τον Τειρεσία η υπουργός δήλωσε ότι, «ο Τειρεσίας είναι βασικό εργαλείο που προστατεύει την αγορά από κακές πρακτικές αλλά δεν μπορεί να αποτελεί θηλιά, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που τις καθιστά προβληματικές».

Σε ότι αφορά στην πορεία των τιμών στην αγορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά και οι έμποροι συγκλίνουν στην άποψη ότι όλοι οι φορείς κατανοούν την ανάγκη οι τιμές να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και ότι η αγορά δεν επιτρέπει την ανάπτυξη κερδοσκοπικών τάσεων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Δ. Αρμενάκης σχολίασε ότι η κίνηση στην αγορά είναι πεσμένη κατά 15% σε σχέση με πέρυσι αλλά σε ότι αφορά στη διαμόρφωση των τιμών αν και συμφώνησε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για να εφαρμοστεί η αρχή του «ελατηρίου» δηλαδή εξαιτίας της συμπίεσης των τιμών αυτές να εκτιναχθούν ωστόσο πρόσθεσε ότι όπου υπάρχουν μονοπώλια ή ολιγοπώλια στην αγορά η κατάσταση μπορεί να παρουσιάζει διαφορετική εικόνα.

 Η υπουργός ενημέρωσε τους εμπόρους για τις προθέσεις του υπουργείου να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που ξεπερνούν το 1 δισ ευρώ την προσεχή Τετάρτη για προγράμματα που έχουν ειδικό ενδιαφέρον οι έμποροι όπως είναι η νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα και τα προγράμματα για τους μικρομεσαίους καθώς και για την προώθηση ενός νέου προγράμματος που θα αφορά στις εμπορικές επιχειρήσεις. Οι έμποροι ζήτησαν την ταχύτερη δυνατή δραστηριοποίηση στο θέμα αυτό.

Ένας άξονας ακόμη που αναφέρθηκε από την υπουργό είναι το πλέγμα μέτρων που προωθεί το υπουργείο και αφορά στη ρευστότητα στην αγορά. Τα τρία μέτρα σε αυτό το πλαίσιο δηλαδή η ρύθμιση των δανείων των ΜΜΕ, θέματα που σχετίζονται με αλλαγές στον Τειρεσία - ενδέχεται να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο εντός της εβδομάδας και μετά να δοθεί στη δημόσια διαβούλευση - και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα νέα δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ .

Ακόμα, για τη στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης οι ανακοινώσεις θα γίνουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο για την υπερχρέωση των νοικοκυριών ενώ το σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών θα προωθηθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

 Σχετικά με τις ακάλυπτες επιταγές, ο αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδης μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι το ποσό των ακάλυπτων επιταγών ανέρχεται σε 300 δισ ευρώ και ότι οι μεταχρονολογημένες επιταγές έχουν φτάσει στο 8μηνο ενώ όπως είπε ο κ. Αρμενάκης αυτό που ζητήθηκε μεταξύ άλλων από την υπουργό σε ότι αφορά στον Τειρεσία είναι να επιμηκυνθεί ο χρόνος σφραγίσματος των επιταγών.

Ακόμα, ζήτησαν να συσταθεί μια επιτροπή η οποία να προχωρήσει σε «χαρτογράφηση» των όσων βρίσκονται στη λίστα ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι κατ εξακολούθηση κακοπληρωτές ή έχουν ενταχθεί στη λίστα εξαιτίας συγκεκριμένων προβλημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ