Skip to main content

Συναντήσεις Παπανδρέου στο περιθώριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Κύκλο διαδοχικών διμερών συναντήσεων με επικεφαλής σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που μετέχουν στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός.

Κύκλο διαδοχικών διμερών συναντήσεων με επικεφαλής σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και κινήσεων που μετέχουν στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου υποδεχόμενος με μια θερμή χειραψία, τον πρόεδρο του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα, ανέφερε ότι γνωρίζει το ενδιαφέρον του τουρκικού λαού για την οικονομική κρίση που περνά η Ελλάδα. «Παρακολουθεί τι κάνουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση και να κάνουμε πιο δυνατή την οικονομία μας γιατί οι εξελίξεις στην Ελλάδα επηρεάζουν και την κατάσταση στη γύρω περιοχή», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και τόνισε προς τον τούρκο πολιτικό πόσο σημαντικό είναι «το να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση για όλες τις χώρες της περιοχής».

Από την πλευρά του ο κ. Κιλιτσντάρογλου ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πρόσκληση και εκτίμησε ως σημαντική την ομιλία που έκανε στην έναρξη των εργασιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο τούρκος πολιτικός εξέφρασε την ευχή η Ελλάδα να ξεπεράσει σύντομα την οικονομική κρίση, ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις των δυο χωρών τις χαρακτήρισε πολύ καλές, αναφέροντας ότι περίπου 600.000 Τούρκοι έρχονται στην Ελλάδα τον χρόνο.

Νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής της Φινλανδίας Έρο Χαιναλουόμα, με τον οποίο συζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού Νόμου, για να υπερβεί την κρίση. Συζητήθηκε, επίσης, η πορεία των διαπραγματεύσεων για τις εγγυήσεις σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Εξίσου σημαντική θεωρείται η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον υφυπουργό Διεθνών Σχέσεων της Κίνας, Λιού Ζιεγί. Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην εμβάθυνση των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας στον τουρισμό, την ενέργεια και την ναυτιλία. Ο κινέζος αξιωματούχος ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου για την συμβολή της Ελλάδας στον απεγκλωβισμό των κινέζων εργαζομένων από την Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός είχε ακόμη συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, τον Πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Γιαννάκη Ομήρου και την συμπρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της ΠΔΓΜ Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Οι εργασίες της Συνόδου του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ολοκληρώνονται αύριο.