Skip to main content

Συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ «βλέπει» ο Κουβέλης

Πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σε βασικά θέματα εμφανίζεται ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σε βασικά θέματα εμφανίζεται ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κ, Κουβέλης σημείωσε χαρακτηριστικά για τη διαδικασία ψήφισης του μεσοπρόθεσμου: «Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε, βεβαίως, την έννοια της συναίνεσης γενικά και αόριστα, αλλά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να φέρει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τη μορφή νομοσχεδίου. Και είναι προφανές ότι πίσω από αυτό βρίσκεται μια επιμέρους συναίνεση, διότι έτσι θα δώσει τη δυνατότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδεχομένως να ψηφίσει ρυθμίσεις και άρθρα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, εκφράζοντας τη συναίνεσή του όχι στο σύνολο αλλά σε βασικά και καίρια ζητήματα. Πιστεύω και εκτιμώ ότι σε μεγάλο βαθμό έχει επέλθει η συναίνεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βεβαίως κρατώντας πάντοτε η ΝΔ απέξω το φορολογικό σύστημα».

Σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και την περιουσία ο κ Κουβέλης σημείωσε ότι τυχόν γρήγορες διαδικασίες μπορεί να προσκρούσουν σε συνταγματικές δεσμεύσεις λέγοντας:

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κάποιο fast truck ερήμην συγκεκριμένων αποφάσεων και μάλιστα σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές θα χρειαστεί και η απόφαση της Βουλής. Κατά συνέπεια η οποιαδήποτε μεθόδευση επιλέγεται για την ταχύτητα ερήμην αυτών των αποφάσεων αναμφισβήτητα σε πολλές περιπτώσεις προσκρούει στο Σύνταγμα και στην ελληνική εσωτερική νομοθεσία. Είμαι αντίθετος στο να υπάρξει μια διεύθυνση, μάλιστα με την παρουσία ξένων επιτρόπων, η οποία θα προωθήσει τις λεγόμενες εκποιήσεις ή έστω αξιοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας. Ανεξάρτητα με το περιεχόμενο της αξιοποίησης για το οποίο κανείς πρέπει να εκφράσει σε άλλες περιπτώσεις τη συμφωνία του και σε άλλες την έντονη διαφωνία του».