Skip to main content

Συναγερμό σήμανε ο Προβόπουλος

Σε εθνικό συναγερμό κάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ τις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας ο διοικητής της ΤτΕ, καθώς, για να αντιστρέψουμε οριστικά τις δυσμενείς τάσεις, πρέπει να υπερβούμε τον
Σε εθνικό συναγερμό κάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ τις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Μιλώντας πριν από λίγο στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ, ο κ. Γιώργος Προβόπουλος τόνισε ότι «για να αντιστρέψουμε οριστικά τις δυσμενείς τάσεις, πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας και να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές, επιτυγχάνοντας βελτιώσεις μεγαλύτερες και από αυτές που έχουν προβλεφθεί».

Συγκεκριμένα, θα έχει μεγάλη σημασία για το γενικότερο οικονομικό κλίμα, αν η δημοσιονομική εξυγίανση στο σκέλος των δαπανών προχωρήσει ακόμη περισσότερο από ό,τι μέχρι στιγμής προγραμματίζεται, ώστε να επιτευχθεί εφέτος μείωση του ελλείμματος μεγαλύτερη και του 5% του ΑΕΠ, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε σε 13,6% και μπορεί να αναθεωρηθεί περαιτέρω.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο διοικητής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας έδωσε και τη συνταγή για πετύχει το εγχείρημα. Όπως είπε, «η προσαρμογή αυτή είναι εφικτή αν επιδιωχθούν, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτερο βηματισμό, ο  περιορισμός της σπατάλης και η συγχώνευση ή και κατάργηση φορέων του δημόσιου τομέα, που δεν προσφέρουν πραγματικό έργο. Η μείωση των δαπανών είναι άλλωστε η αρμόζουσα επιλογή για την επίτευξη των φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων και για τα επόμενα δύο έτη, δεδομένου ότι ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα. Θα πετύχαινε δηλαδή αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά: συρρίκνωση αντί αύξησης των εσόδων».

Κατά την ομιλία του ο κ. Διοικητής υποστήριξε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης με δεδομένη τη δυσμενή στάση των αγορών και την εκτόξευση των spreads. Ανέφερε, δε, ότι «στόχος του είναι να διευκολύνει και να εξασφαλίσει την πραγματοποίηση δομικών αλλαγών, οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες και θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει η ύπαρξη του μηχανισμού να οδηγήσει σε εφησυχασμό και χαλάρωση των προσπαθειών. Το κύριο βάρος παραμένει στην πολιτεία, που έχει ακέραιη την ευθύνη να πείσει ότι η οικονομία έχει εισέλθει αμετάκλητα σε νέα τροχιά. Η συντεταγμένη και συνεπής εφαρμογή των όσων έχουν εξαγγελθεί θα συμβάλει στη σταδιακή βελτίωση του κλίματος».

Ακόμα, χαρακτήρισε την σημερινή κρίση πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα της χώρας και υποστήριξε ότι δεν μπορεί ν΄ αντιμετωπιστεί με λογικές άλλων εποχών. Ο κ. Προβόπουλος προβλέπει ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ για φέτος θα ξεπεράσει το 2%, ενώ το Δημόσιο Χρέος είναι πιθανόν το 2009 να ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ και το έλλειμμα το 13,6%.

Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμά ότι φέτος η απασχόληση θα υποχωρήσει περαιτέρω και η ανεργία θα προσεγγίσει το 11%. Αναγνωρίζει ότι οι δυσμενείς εξελίξεις στα δημοσιονομικά και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των αγορών επιβάρυναν εν τέλει και το τραπεζικό σύστημα.

Όσον αφορά στις τράπεζες, υπογράμμισε ότι τα υγιή χρηματοοικονομικά μεγέθη, η αποτελεσματική  διαχείριση των κινδύνων και η δημιουργία μεγαλύτερων και πιο εύρωστων σχημάτων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ισχυροποίηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών στις πιθανές αναταράξεις και την ομαλή πρόσβαση στις πηγές χρηματοδότησης. «Θεωρώ ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η  αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα είναι αναπόφευκτη», συμπλήρωσε.

«Οι αλλαγές που απαιτούνται είναι εξαιρετικά επείγουσες, ενώ ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση θα είναι μακρύς και δύσβατος». Συνακόλουθα θεωρεί ότι «θα χρειαστούν περισσότερες και μεγαλύτερης διάρκειας προσπάθειας απ΄ όλους», ενώ προσθέτει ότι «δεν μπορούμε να πλέον να πορευτούμε με συνταγές του παρελθόντος».

Για ν΄ αντιστρέψουμε τις δυσμενείς τάσεις θα πρέπει να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές εκτιμά ο διοικητής της ΤτΕ. Η συμπεριφορά των αγορών οφείλεται κατά βάση στο μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Σε αυτό όμως προστίθενται οι ανησυχίες ως προς την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δύο παραμέτρους από τις οποίες θα εξαρτηθεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους στο μέλλον. Με άλλα λόγια, οι αγορές εξακολουθούν να εστιάζουν την προσοχή τους στην δυναμική του χρέους, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.

Ο διοικητής της ΤτΕ θεωρεί ότι η προτεινόμενη επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής ήδη από εφέτος, θα βοηθήσει να μειωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, με αλυσιδωτές ευνοϊκές επιδράσεις στο κόστος δανεισμού των τραπεζών και κατ΄ επέκταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.