Skip to main content

Συμφωνία με τις ΗΠΑ για την τρομοκρατία επιδιώκει η Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες θέλουν μία συμφωνία «άξια του ονόματός της» για την ανταλλαγή δεδομένων με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις κυβερνήσεις να δώσουν εξουσιοδότηση στην Επίτροπο Δικαιοσύνης Βιβιάν Ρέντινγκ για να διαπραγματευθεί με την Ουάσιγκτον μία «άξια του ονόματός της» συμφωνία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ επιβατών των αεροπορικών εταιρειών, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της τρομοκρατίας.

Το αίτημα της Κομισιόν, εντούτοις, δημιουργεί μία σύγχυση, διότι παρόμοια αρμοδιότητα έχει χορηγηθεί ήδη στη Σεσίλια Μαλμστρεμ, υπεύθυνη των Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία οφείλει να αναδιαπραγματευθεί μία συμφωνία που θα επιτρέπει στις ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα και σε άλλες πληροφορίες για περίπου 8.000 τραπεζικά ιδρύματα και οργανισμούς σε 200 χώρες, τα οποία διαχειρίζεται η εταιρεία Swift με έδρα τις Βρυξέλλες.

Η Μάλμστρεμ θα μεταβεί την 1η και 2α Ιουνίου στην Ουάσιγκτον για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Η ίδια θα δώσει αναφορά για τα πεπραγμένα της στους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ στη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο, στις 3-4 Ιουνίου.

Η εξουσιοδότηση προς την Ρέντινγκ αποσκοπεί στη διαπραγμάτευση μίας «συνολικής συμφωνίας», που θα καλύπτει τη συμφωνία Swift για τις τραπεζικές πληροφορίες και τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών, τονίζει η Κομισιόν.

«Σκοπεύω να επιτύχω μία συμφωνία άξια του ονόματός της. Αποσκοπώ σε μία συμφωνία ΗΠΑ/ΕΕ, που θα προστατεύει τα δικαιώματα σε ό,τι αφορά στα προσωπικά δεδομένα, ενώ ταυτόχρονα θα καταπολεμά την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα», πρόσθεσε η ίδια.

Η συμφωνία Swift θα πρέπει να υπακούει σε αυτήν τη γενική συμφωνία», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπός της Μάθιου Νιούμαν.