Skip to main content

Συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης

Συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης υπέγραψαν οι δύο χώρες, με στόχο την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονάνθρακων που βρίσκεται στην περιοχή της Μεγαλονήσου.
Συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) υπέγραψαν η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ, με στόχο την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονάνθρακων που βρίσκεται στην περιοχή της Μεγαλονήσου.

Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκο Κυπριανού και τον Ισραηλινό Υπουργό Εθνικών Υποδομών Ουζί Λαντάου, παρουσία και του Κύπριου Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση πάντοτε εργάζεται για την υπεράσπιση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για την αξιοποίηση των όποιων πλεονεκτημάτων προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία ενίσχυσης της κυριαρχίας της.

Σημείωσε, δε, ότι η προσπάθεια για την οριοθέτηση της ΑΟΖ «γίνεται χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες με ένα πολύ στοχευμένο, συγκεκριμένο και μεθοδικό τρόπο και αποτέλεσμα τούτου είναι και η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ».

Εξάλλου , η πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία τονίζει ότι η συμφωνία αυτή αντικατοπτρίζει τη στενή σχέση και συνεχή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.

«Υπό το φως της πρόσφατης ανακάλυψης πλούσιων φυσικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, η οριοθέτηση των συνόρων του Ισραήλ θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση ζωτικών οικονομικών συμφερόντων του Ισραήλ, παρέχοντας ασφάλεια στους επενδυτές και σαφήνεια στους γείτονες του Ισραήλ, ως προς την ακριβή τοποθεσία των θαλάσσιων συνόρων του Ισραήλ και ως προς τα δικαιώματα του στους φυσικούς θαλάσσιους πόρους», καταλήγει η ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας στη Λευκωσία.