Skip to main content

Συμφωνία για συμμετοχή της EDF στο South Stream

Σημαντική διπλωματική επιτυχία για τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς υπέγραψε συμφωνία για τη συμμετοχή της Electricite de France στο πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream
Σημαντική διπλωματική επιτυχία για τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς υπέγραψε συμφωνία για τη συμμετοχή της Electricite de France στο πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

«Μόλις επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της Electricite de France και της Gazprom για τη συμμετοχή της γαλλικής εταιρίας σε ένα μεγάλο διεθνές πρόγραμμα μεταφοράς ενεργειακών πόρων, στην κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού στον Εύξεινο Πόντο, τον οποίο καλούμε South Stream», ανακοίνωσε ο κ. Πούτιν μετά από συνάντηση που είχε με το Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Φιγιόν.

 «Οι γάλλοι εταίροι μας απέκτησαν μειοψηφικό μερίδιο συμμετοχής στο πρόγραμμα South Stream, στο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού. Ο όμιλος EdF αποκτά συμμετοχή σε ποσοστό 10%. Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού με τους ιταλούς εταίρους μας της Eni SpA», δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA NOVOSTI, ο πρόεδρος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία συνεργασίας επί γαλλικού εδάφους και επί των εδαφών τρίτων ευρωπαϊκών χωρών. Πρακτικά, πρόκειται για ανταλλαγή μετοχών», σχολίασε ο κ. Πούτιν και προσέθεσε ότι:«Είναι η μέθοδος που ακολουθήσαμε, στο παρελθόν, με τους γερμανούς εταίρους μας σε αυτόν τον τομέα. Τώρα, πράττουμε το ίδιο με τους γάλλους εταίρους μας».

Γαλλική κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει, πριν το κυβερνητικό σεμινάριο ότι με τη συμφωνία αυτή η EdF «θα αποκτούσε μεγαλύτερη πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Gazprom» και πως ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός θα επετύγχανε να εξασφαλίσει «δικαίωμα μεγαλύτερης άντλησης από την παραγωγή ηλεκτρισμού της EdF».


Ενδεχόμενη συμμετοχή της GDF-Suez στο Nord Stream

Πρόοδος σημειώνεται, παράλληλα, στις συνομιλίες για ενδεχόμενο συμμετοχής της επίσης γαλλικής εταιρίας GDF-Suez στο πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream. Η GDF-Suez διεξάγει συνομιλίες εδώ και πάνω από ένα χρόνο για την εξασφάλιση συμμετοχής στον αγωγό που κατασκευάζει η Gazprom και η γερμανική επιχείρηση κοινής ωφελείας E.ON για τη μεταφορά, από το 2012 και μετά, 55 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.

Σε σημερινή ανακοίνωση της η GDF-Suez αναφέρει ότι «τα μέλη του κονσόρτσιουμ του Nord Stream συνεχίζουν εποικοδομητικό διάλογο για τον προσδιορισμό των όρων για την εξασφάλιση από τη GDF-Suez μειοψηφικής συμμετοχής σε ποσοστό 9% στο μετοχικό κεφάλαιο του Nord Stream».

Χθες, πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες είχε δηλώσει ότι «είμαστε στα πρόθυρα υπογραφής συμφωνίας».