Skip to main content

Συμφωνία για γρήγορη προώθηση των γεωτρήσεων στη Θάσο

Πρωτοβουλία διαμεσολάβησης με στόχο να συνεχιστούν οι γεωτρήσεις στην περιοχή της Καβάλας / Θάσου ανέλαβε ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, που συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους των ΕΛ.ΠΕ και της «Ενεργ
Πρωτοβουλία διαμεσολάβησης με στόχο να συνεχιστούν οι γεωτρήσεις στην περιοχή της Καβάλας / Θάσου ανέλαβε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης που συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους των Ελληνικών Πετρελαίων και της Ενεργειακής Αιγαίου. Η Ενεργειακή Αιγαίου υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα στην περιοχή από το 2008, με γεωτρήσεις που έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου στα 5.000 βαρέλια την ημέρα.

Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν η προώθηση του προγράμματος ερευνών στις περιοχές της Θάσου, μέσω της ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταξύ της «Ενεργειακής Αιγαίου» και της Καναδικής εταιρείας «Calfrac Well Services Ltd». Η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση του ποσοστού συμμετοχής (70%) της καναδικής εταιρείας στις εν λόγω περιοχές, δυτικά και ανατολικά της Θάσου, προς την Ενεργειακή Αιγαίου. Η μεταβίβαση έχει πάρει το πράσινο φως από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά εξαρτάται από τη σύμφωνη γνώμη των ΕΛΠΕ.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, «Οι δύο εταιρείες δια των εκπροσώπων τους - κ.κ Αναστάσιου Γιαννίτση και Ιωάννη Κωστόπουλου, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου αντιστοίχως, από την πλευρά των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Ενεργειακής Αιγαίου κ. Μαθιού Ρήγα και του μέλους του Δ.Σ της εταιρίας κ. Ευστάθιου Τοπούζογλου - συμφώνησαν από κοινού στην παροχή των προβλεπόμενων οικονομικών διασφαλίσεων, για την άμεση και τυπική ολοκλήρωση της ως άνω συμφωνίας, καθώς και τη συνεργασία στο θέμα της γρήγορης προώθησης των γεωτρήσεων στις εν λόγω περιοχές».

Σε δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της συνάντησης «ιδιαίτερα θετικό για τη διασφάλιση των επενδύσεων, την αξιοποίηση της εκατέρωθεν τεχνογνωσίας και την αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού μας πλούτου».