Skip to main content

Συμφωνία Γαλλίας-Γερμανίας για βοήθεια προς την Ελλάδα

Κορυφώνεται η αγωνία ενόψει της απόφασης του Eurogroup σχετικά με τη συμφωνία Γαλλίας-Γερμανίας για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. «Είναι θετικό ότι υπάρχει σχέδιο απόφασης που θεωρούμε ότι μ
Κορυφώνεται η αγωνία σε Ελλάδα και Ευρώπη για την απόφαση του Eurogroup σχετικά με το κείμενο της συμφωνίας Γαλλίας-Γερμανίας για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Μετά από έντονες διαβουλεύσεις και αμοιβαίους συμβιβασμούς ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος,Άνγκελα Μέρκελ κατέληξαν στην πολυπόθητη συμφωνία για την οικονομική βοήθεια στη διάρκεια συνάντησης στις Βρυξέλλες λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Η συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι το πακέτο της βοήθειας θα καλυφθεί κατά κύριο λόγο από δάνεια των χωρών της ευρωζώνης και κατά το υπόλοιπο από το ΔΝΤ, υποβλήθηκε αμέσως στον πρόεδρο τηςΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της γαλλο-γερμανικής πρότασης, το οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η βοήθεια στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει «ουσιαστική χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μία πλειοψηφία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».

Αλλά η Ελλάδα θα μπορεί να πάρει τη βοήθεια μόνο ως «ultima ratio (τελευταία καταφυγή), που σημαίνει ιδιαίτερα ότι η χρηματοδότηση της αγοράς είναι ανεπαρκής».

Η Αθήνα θα πρέπει να δανειστεί 20 δισεκατομμύρια ευρώ τους επόμενους δύο μήνες, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της. Ωστόσο το κείμενο Μέρκελ-Σαρκοζί δεν αναφέρει τα ποσά που θα είναι διαθέσιμα από το συνδυαστικό μηχανισμό της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

Αναφέρει μόνο πως οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν «συντονισμένα διμερή δάνεια» που θα υπολογίζονται με βάση το μερίδιό τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα δάνεια θα προσφερθούν σε τιμές αγοράς και όχι με επιδοτούμενο επιτόκιο, προσέθεσαν διπλωμάτες.

Και σε μία προφανή παραχώρηση προς τις γερμανικές απαιτήσεις για αυξημένη επιτήρηση των κρατών του ευρώ, η γαλλο-γερμανική συμφωνία καλεί για μία έκθεση στο τέλος του χρόνου η οποία θα διερευνά «όλες τις επιλογές» που είναι διαθέσιμες προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ «στην οικονομική επιτήρηση στον καθορισμό της στρατηγικής μεγέθυνσης της ΕΕ».

Διπλωμάτες δήλωσαν πως αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μηχανισμούς τιμωρίας για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες της ευρωζώνης, επιβάλλοντας κυρώσεις στο είδος της συμπεριφοράς που οδήγησε στα προβλήματα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα πρέπει να γίνει η οικονομική κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των χωρών του ευρώ για τις 8.30 μμ ώρα Ελλάδας, προκειμένου να συζητηθεί το κείμενο της συμφωνίας.


Θετικό το σχέδιο απόφασης

«Είναι θετικό ότι υπάρχει σχέδιο απόφασης που θεωρούμε ότι μας καλύπτει πλήρως» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας με τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι η «απόφαση θα προβλέπει την δημιουργία μηχανισμού κατά βάση ευρωπαϊκού, με συμμετοχή του ΔΝΤ».

Από την πλευρά του ο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τόνισε ότι όποια και να είναι η απόφασησήμερα στην ΕΕ η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και θα συνεχίσει νακάνει το καθήκον της, ώστε να διασφαλιστεί ότι η οικονομία είναιβιώσιμη, σωστή και διαφανής και με ευημερία.

«Έχουμε λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις και είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Εξέφρασε ακόμη τις ευχαριστίες του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, πουυποστήριξαν την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και ειδικότερα σταμέτρα που εφαρμόζονται.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 και αυτόαποδεικνύει ότι υπάρχει πολύ θετική τάση για την ελληνική οικονομία.

Οπρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι σήμερα η πρόκληση είναι σημαντική γιατην ενίσχυση και την ισχυροποίηση της ευρωζώνης, ώστε να ληφθούν τακατάλληλα μέτρα για τη σταθεροποίηση του ευρώ και να προχωρήσουμε προςμια Ευρώπη με μεγαλύτερη ευημερία.

Έκκληση Μπαρόζο για λύση

Την έκκλησή του να βρεθεί λύση σε σχέση με την ενδεχόμενη αρωγή προς την Ελλάδα επανέλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσερχόμενος στο χώρο της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή μέρα είναι σημαντική για την Ελλάδα, γιατί είναι και ημέρα της εθνικής εορτής.

Τελευταία ενημέρωση:9.30 μμ