Skip to main content

Συμφωνία ΕΕ – Ρωσίας για την αποτροπή ενεργειακών κρίσεων

Συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου και βελτιωμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, με στόχο την αποτροπή ενεργειακών κρίσεων στο μέλλον, αναμένεται να υπογράψουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία στη σύ
Συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου και βελτιωμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, με στόχο την αποτροπή ενεργειακών κρίσεων στο μέλλον, αναμένεται να υπογράψουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία στη σύνοδό τους στη Στοκχόλμη, την προσεχή Τετάρτη.

«Η ιδέα (να δημιουργηθεί) ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης καταρχήν έχει στόχο να αποτραπούν οποιεσδήποτε διακοπές, και η έγκαιρη πληροφόρηση συμβάλλει στο να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα», δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Βλαντίμιρ Κίζοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, οι δύο πλευρές επιδιώκουν να αποτρέψουν την επανάληψη διενέξεων, που προκάλεσαν ελλείψεις φυσικού αερίου στην ΕΕ δύο φορές τα τελευταία χρόνια.

Αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν αναμένεται να οριστικοποιηθούν πριν από τη Δευτέρα, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η συμφωνία θα είναι έτοιμη ως τη σύνοδο της Στοκχόλμης και θα την υπογράψουν ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ.

Σημειώνεται ότι η Σουηδία έχει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

Η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο σύστημα ήταν το 2007, ένα χρόνο μετά την κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, που προκάλεσε μείωση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το σύστημα βασίστηκε στο διορισμό ενός αξιωματούχου σε κάθε πλευρά που θα αποτελούσε ενδιάμεσο για την επίλυση της κρίσης. Ωστόσο, μετά την παρόμοια -αλλά μεγαλύτερη σε διάρκεια- κρίση που προέκυψε νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε να επεκταθεί και να ενισχυθεί το υπάρχον σύστημα.

«Δε θα έχουμε απλώς μια σύνδεση με “κόκκινο τηλέφωνο” ανάμεσα στη Μόσχα και στις Βρυξέλλες: θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο δεσμεύσεων που θα περιλαμβάνουν την άμεση πληροφόρηση όσον αφορά οποιοδήποτε πρόβλημα στην παροχή ενέργειας... και την πληροφόρηση για πιθανά μέτρα και ρυθμίσεις», αποκάλυψε ο Κίζοφ.

Οι Μεντβέντεφ και Ράινφελτ αναμένεται να συζητήσουν επίσης το ζήτημα της προσπάθειας της Ρωσίας να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η ΕΕ ανησυχεί για τον «προστατευτισμό» της Μόσχας εν όψει της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την κατηγορεί ότι επιβάλει άδικα δασμούς σε ξένα οχήματα και άλλα αγαθά.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν ακόμη το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, εν όψει των συνομιλιών του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο, και διεθνή θέματα όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο