Skip to main content

Συμφωνία Αυστραλίας-Κίνας για εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου

Τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία της πρόκειται να υπογράψει η Αυστραλία με την Κίνα, για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, συνολικής αξίας 80 δισ. δολ. Αυστραλίας (55 δισ. ευρώ περ
Τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία της πρόκειται να υπογράψει η Αυστραλία με την Κίνα, για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, συνολικής αξίας 80 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (55 δισ. ευρώ περίπου).

Ο Αυστραλός υπουργός Φυσικών Πόρων, Μάρτιν Φέργκιουσον βρίσκεται στο Πεκίνο για την υπογραφή της συμφωνίας, μεταξύ της βρετανικής εταιρίας BG Group και της κρατικής κινέζικης εταιρίας CNOOC.

Η εξαγωγή του αερίου θα γίνει από την Κουϊνσλάνδη.

Πρόκειται για μια συμφωνία πολύ μεγαλύτερη απ΄ αυτήν της Exxon Mobil και της κινεζικής PetroChina, για την εξαγωγή αερίου από τη Δυτική Αυστραλία.

Η εκτιμώμενη παραγωγή από το γιγαντιαίο πρόγραμμα Gorgon LNG -στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε απόσταση 130 και 200 χιλιομέτρων από τις βορειοδυτικές ακτές της Αυστραλίας, με αποθέματα περίπου 40 τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου- ανέρχεται σε 15 εκατ. τόνους ετησίως.

 Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ