Skip to main content

Σύλληψη τελωνειακού υπαλλήλου για δωροδοκία

Σε αργία τίθεται ο τελωνειακός υπάλληλος που συνελήφθη από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από απόφαση της Διεύθυνσης Προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με
Σε αργία τίθεται ο τελωνειακός υπάλληλος που συνελήφθη από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από απόφαση της Διεύθυνσης Προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Το Υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνει τη βούλησή του να μην αφήσει στεγανά σημεία από τον έλεγχο διαφάνειας και νομιμότητας ούτε στο εσωτερικό των δικών του υπηρεσιών και υπενθυμίζει ότι με εντολή του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ήδη διατάχθηκαν 25 ΕΔΕ κατά υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών, τόσο της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου όσο και περιφερειακών υπηρεσιών (ΔΟΥ, τελωνειακές και κτηματικές υπηρεσίες). Στόχος είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των οικονομικών υπηρεσιών, πρωτίστως απέναντι στους πολίτες, αλλά και η ισότητα όλων απέναντι στους νόμους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο 62χρονος τελωνειακός υπάλληλος ο οποίος είναι προϊστάμενος του Δικαστικού Τμήματος της Υπηρεσίας Τελωνείου του νομού Αττικής, συνελήφθη με τις κατηγορίες της εκβίασης, κατάχρησης εξουσίας και παθητικής δωροδοκίας, κατ’ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, είχε προηγηθεί καταγγελία ιδιώτη - επιχειρηματία στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ότι ο 62χρονος τελωνειακός υπάλληλος απαιτούσε εκβιαστικά από αυτόν το χρηματικό ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, προκειμένου να καθυστερήσει για δύο χρόνια τον έλεγχο τριακοσίων περίπου πολυτελών αυτοκινήτων, που η εταιρεία του ιδιώτη - επιχειρηματία είχε εισάγει και πουλήσει στην Ελλάδα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό, λόγω του ότι ο επιχειρηματίας δεν είχε παραλάβει ακόμη το διεθνές Α.Φ.Μ., το οποίο απαιτεί η Ελληνική νομοθεσία, ο τελωνειακός υπάλληλος απαίτησε το χρηματικό ποσό για να μην επιβάλει πολλαπλό τέλος σε υποτιμολογήσεις εισαγομένων πολυτελών αυτοκινήτων (το οποίο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του συντελεστή 19% πλέον των δασμών).

Παράλληλα σύμφωνα με την αστυνομία, ο τελωνειακός υπάλληλος (που σύμφωνα με τη νομοθεσία έχει ειδικά ανακριτικά καθήκοντα) θα καθυστερούσε σκόπιμα την υποβολή των υποθέσεων - που εμπίπτουν στον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα - στον αρμόδιο Εισαγγελέα, γεγονός που θα προκαλούσε τη δυσφήμηση της εταιρείας του επιχειρηματία.

Χθες το απόγευμα, σε συνάντηση που συμφωνήθηκε και πραγματοποιήθηκε μεταξύ του επιχειρηματία και του τελωνειακού υπαλλήλου στην περιοχή των Ιλισίων, την ώρα της παράδοσης των χρημάτων τα οποία είχαν προσημειωθεί πραγματοποιήθηκε η σύλληψη του 62χρονου.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, κατά την αστυνομική έρευνα και την περαιτέρω προανάκριση, προέκυψε ότι ο τελωνειακός υπάλληλος, κατά το πρόσφατο παρελθόν, είχε απαιτήσει εκβιαστικά ανάλογα χρηματικά ποσά από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούταν στην εμπορία αυτοκινήτων για διεκπεραίωση υποθέσεων τους που αναγόταν στα καθήκοντά του.