Skip to main content

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων φορέων (ξανα)σχεδιάζει η κυβέρνηση

Μετά τις δύο προηγούμενες, μάλλον αποτυχημένες, απόπειρες κατάργησης δημοσίων οργανισμών, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αναμένεται να καταθέσει μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη

Μετά τις δύο προηγούμενες, μάλλον αποτυχημένες, απόπειρες κατάργησης δημοσίων οργανισμών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, αναμένεται να καταθέσει  μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή νομοσχέδιο που θα προβλέπει την συγχώνευση, αλλά και το κλείσιμο  εκατοντάδων φορέων.

Ο κ. Πάγκαλος έχει γνωστοποιήσει εδώ και μήνες τα σχέδιά του, ωστόσο γεγονός είναι πως μέχρι στιγμής κατάφερε να καταργήσει μόλις 79 υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα, τη στιγμή που γινόταν λόγος για κάποιες εκατοντάδες φορέων. 

Ήδη η κυβέρνηση φέρεται να έχει συντάξει κατάλογο με τους προς συγχώνευση και κατάργηση οργανισμούς, ο οποίος θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο, ενώ σημειώνεται ότι από την διαδικασία δεν έχει εξαιρεθεί κανένα υπουργείο.

Βέβαια, το ρόλο στα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση παίζει και η τρόικα, η οποία ασκεί πιέσεις για κατάργηση όσων φορέων δεν παράγουν έργο και συγχώνευση αυτών που επιτελούν παρεμφερείς λειτουργίες.

Όπως εκτιμάται, η εκκαθάριση θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αριθμού των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο, αφού οι οργανικές θέσεις που καταργούνται παύουν να ισχύουν. Σημειώνεται, δε, ότι η όλη διαδικασία θα γίνει με κριτήριο τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, τις αρμοδιότητες τους, αλλά κυρίως το κόστος λειτουργίας τους.