Skip to main content

Συγχωνεύσεις και επαγγελματικό management στη μάχη εξυγίανσης των συνεταιρισμών

«Πάνω από όλα πρέπει να δούμε κι εμείς ως κράτος πώς θα διευκολύνουμε τις συγχωνεύσεις και τη μεγέθυνση των συνεταιριστικών οργανώσεων», είπε η Κατερίνα Μπατζελή σε διημερίδα στο Πήλιο κι εξέφρασε την
Να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να αναζητήσουν τρόπους μεγέθυνσης και εξυγίανσης της λειτουργίας τους μέσα ακόμη και από συγχωνεύσεις κάλεσε τους συνεταιρισμούς η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ παράλληλα ζήτησε την άσκηση της διοίκησης μέσω σοβαρών business plan.

«Πάνω από όλα πρέπει να δούμε κι εμείς ως κράτος πώς θα διευκολύνουμε τις συγχωνεύσεις και τη μεγέθυνση των συνεταιριστικών οργανώσεων», είπε η κ. Κατερίνα Μπατζελή, διευκρινίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη να υπάρξει διατήρηση ισορροπιών μεταξύ ανταγωνισμού κι αθέμιτων πρακτικών.

Μιλώντας στη διημερίδα που οργάνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ στην Πορταριά του Πηλίου η υπουργός εκτίμησε, ακόμη, ότι οι νέου τύπου συνεταιρισμοί θα πρέπει να δίδουν έμφαση στο αγροδιατροφικό μοντέλο ανάπτυξης και στα ποιοτικά τρόφιμα, δημιουργώντας κίνητρα και στην περιφέρεια. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι οι προτάσεις του υπουργείου προς την κατεύθυνση αυτή θα τεθούν σε διαβούλευση στα μέσα Ιουνίου. «Κάναμε την πρώτη μεγάλη διαβούλευση με τις συνεταιριστικές οργανώσεις και πιστεύουμε ότι τέλος Ιουνίου θα έχουμε ένα τελικό κείμενο που θα τεθεί για διαβούλευση στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπατζελή, προσθέτοντας ότι η χώρα διανύει μια περίοδο μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

Εκ μέρους της ΠΑΣΕΓΕΣ ο πρόεδρός της, Τζανέτος Καραμίχας, υποστήριξε ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για το συνεταιριστικό κίνημα και ότι κλειδί για την επιτυχία θα αποτελέσει το μέγεθος των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και το επαγγελματικό management. Στα αιτήματα, εξάλλου, που έθεσε προς την πολιτεία ο κ. Καραμίχας περιλαμβάνεται και η απαίτηση για δίκαιο φορολογικό σύστημα για λογαριασμό των συνεταιρισμών.

Τη διημερίδα παρακολούθησαν πάνω από 200 στελέχη συνεταιριστικών οργανώσεων από όλη τη χώρα. Σε δεύτερη φάση η ΠΑΣΕΓΕΣ σκοπεύει να οργανώσει περιφερειακές συσκέψεις σε ολόκληρη την επικράτεια.