Skip to main content

Σύγκρουση ΒΕΑ - ΣΕΒ για τα εισοδήματα και τους φόρους

Η σύγκρουση μεταξύ ΣΕΒ από τη μια πλευρά και ΕΒΕΑ - ΒΕΑ από την άλλη φαίνεται ότι οδεύει προς κορύφωση.
Η σύγκρουση μεταξύ ΣΕΒ από τη μια πλευρά και ΕΒΕΑ - ΒΕΑ από την άλλη φαίνεται ότι οδεύει προς κορύφωση. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο κ.Μίχαλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου είχε αντιδράσει στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στις επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που ο κ. Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ σχεδόν υπερθεμάτιζε. Χθες ήταν η σειρά του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου να σταθεί απέναντι στο ΣΕΒ. Με ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας αμφισβήτησε ανοικτά τα συμπεράσματα του ΣΕΒ που προκύπτουν από την επεξεργασία στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων 2007 σε σχέση με δηλούμενα εισοδήματα και φόρους.

Όπως επισημαίνεται,
τα στοιχεία - που αφορούν επιχειρήσεις με προσωπικό έως 5 άτομα (το 99,5% των επιχειρήσεων, δηλαδή 202.418 μικρές επιχειρήσεις), οι οποίες σύμφωνα με τον ΣΕΒ καταβάλλουν ετησίως φόρο 6.100 ευρώ όσο και ένας μισθωτός με φορολογητέο εισόδημα 2.000 ευρώ- δεν ευσταθούν.

Το ΒΕΑ σε αντιπαράθεση σημειώνει ότι ο μεγάλος αριθμός πολύ μικρών επιχειρήσεων έχουν νομική μορφή ομορρύθμου και ετερορρύθμου εταιρίας και λόγω του εφαρμοζόμενου φορολογικού συστήματος:

- Οι Ο.Ε. φορολογούνται και ως εταιρίες επί του 50% των κερδών τους με συντελεστή 20%, ενώ το υπόλοιπο 50% προστίθεται στο εισόδημα των φυσικών προσώπων εταίρων και φορολογείται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος.
- Οι Ε.Ε. φορολογούνται με την ίδια διαδικασία μόνο για τα ομόρρυθμα μέλη τους.
Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο φόρος που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις αυτές είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτό που παρουσιάζει ο ΣΕΒ. Ο φορολογικός συντελεστής των φυσικών προσώπων αναλόγως των συνολικών εισοδημάτων κινείται μεταξύ 0% - 40%.