Skip to main content

Στροφή του τουρκικού ενδιαφέροντος σε νέες αγορές

Η παγκόσμια ύφεση έδωσε νέα ώθηση στο σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σ΄ ένα νέο διεθνές οικονομικό κέντρο, τόνισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Αλί Μπαμπ
Η παγκόσμια ύφεση έδωσε νέα ώθηση στο σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης να «μετατρέψει» την Κωνσταντινούπολη σ΄ ένα νέο διεθνές οικονομικό κέντρο, τόνισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα επί των οικονομικών θεμάτων, Αλί Μπαμπατζάν.

Σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal», ο κ. Μπαμπατζάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι, έπειτα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Τουρκία γίνεται - όλο και περισσότερο - αντιληπτή ως ένα «νησί» σταθερότητας, σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Ιρλανδία μέχρι την Ινδία.

Μάλιστα, ο κ. Μπαμπατζάν πρόσθεσε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Τουρκίας έχει δοκιμαστεί και απέδειξε την ανθεκτικότητά του, στη διάρκεια της κρίσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κωνσταντινούπολη είναι σε θέση να κερδίσει την αγορά της Μέσης Ανατολής, σε μακροπρόθεσμη βάση. Μάλιστα, επ΄ αυτού, ο κ. Μπαμπατζάν ανέφερε τον αυξημένο αριθμό των Αράβων, που αγοράζουν ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, η Βόρεια Αφρική, μπορεί, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, να αποτελέσει μέρος της εμπορικής «σφαίρας» της Τουρκίας.

Όπως είπε ο κ. Μπαμπατζάν, στη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τραπεζικά στελέχη που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο, ενημερώθηκε για την δυσαρέσκεια των τραπεζιτών σχετικά με την αύξηση του φόρου εισοδήματος.

Ο κ. Μπαμπατζάν πρόσθεσε ότι οι τραπεζίτες δήλωσαν πως εξετάζουν το ενδεχόμενο αλλαγών και αναμένεται να εξετάσουν το θέμα του ικανοποιητικού κόστους ενοικίασης γραφειακών στην Κωνσταντινούπολη.