Skip to main content

Street Mode Festival: Η γιορτή του δρόμου που έβαλε «φωτιά» στο λιμάνι

Πάνω από 30.000 άτομα συμμετείχαν στο φετινό Street Mode Festival, προσελκύοντας κοινό κάθε ηλικίας και ποικίλων καλλιτεχνικών προτιμήσεων.

της Βάσιας Μπάρμπα

Τι κοινό έχουν τα Ημισκούμπρια με τους Nightstalker ή ο Γιάννης Αγγελάκας με τον ράπερ Ευθύμη και τους Χατζηφραγκέτα; Το φετινό Street Mode Festival είναι η απάντηση, που έβαλε "φωτιά" στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης φιλοξενώντας, για ένα τριήμερο (2-4 Σεπτεμβρίου), 30.000 άτομα κάθε ηλικίας και ποικίλων καλλιτεχνικών προτιμήσεων.

Το τριήμερο που πέρασε ήταν μια απόδειξη ότι η πόλη διαθέτει κοινό για κάθε καλλιτεχνικό ρεύμα και κάθε κουλτούρα, δεν βάζει φραγμούς και μπορεί να σκεπάσει πολλές μορφές τέχνης, κάτω από την ίδια ομπρέλα. «Η φιλοσοφία είναι να αξιοποιούμε έναν δημόσιο χώρο και μέσα σ’ αυτόν να κάνουμε μια γιορτή και να φιλοξενούμε εκδηλώσεις του δρόμου», εξηγεί στη Voria.gr ο Γιάννης Ευσταθίου, μέλος της διοργανωτικής επιτροπής. Όπως λέει, το φεστιβάλ δεν περιορίζεται σε μουσικά είδη. «Η επιλογή των μουσικών που φιλοξενούμε γίνεται με βάση το τι μας αρέσει. Δεν προσκαλούμε με βάση το μουσικό είδος, κοιτάμε απλώς η μουσική να έχει νόημα και ουσία», τονίζει ο ίδιος.

Η εξέλιξη

Το πρότζεκτ ενός open-air festival, σε δημόσιο χώρο και με street εκδηλώσεις, όπως skateboard και graffiti, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2009, όταν στη Θέρμη, ανάμεσα στις άλλες εκδηλώσεις των «Θέρμης Δρώμενα» εμφανίστηκε μια διοργάνωση με την ονομασία Skate ‘n’ Create Festival και διήρκησε 12 μέρες. Την επόμενη χρονιά, η εκδήλωση, μετονομάστηκε σε Street Mode Festival, και συνδύαζε graffiti, breakdance, skateboarding και μουσική. Η ιστορία συνεχίστηκε στην πλατεία του δήμου Θέρμης μέχρι το 2014, όταν η διοργάνωση μετακόμισε στο κέντρο της πόλης, στην Αποθήκη Γ’ του λιμανιού και από εκεί στέλνει πλέον κάθε χρόνο το μήνυμά της.

«Απ’ ό, τι φαίνεται, ούτε το λιμάνι μας χωράει»

«Η προσέλευση του κοινού φέτος, ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δηλώνει ο κ. Ευσταθίου και προσθέτει: «Απ’ ό, τι φαίνεται, ούτε και το λιμάνι μας χωράει, θα δούμε από του χρόνου τι θα κάνουμε από άποψη χώρου για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του Φεστιβάλ». Ο χώρος του λιμανιού κατά το τριήμερο των εκδηλώσεων φιλοξένησε φέτος περίπου 30.000 άτομα.

Η Street πλευρά του Φεστιβάλ αποκαλύφθηκε στους επισκέπτες μέσα από τις καθιερωμένες εντυπωσιακές εμφανίσεις, τους διαγωνισμούς και τα action sports που κόβουν την ανάσα. Όσοι βρέθηκαν στο λιμάνι αυτές τις ημέρες, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο διαγωνισμούς break dance, έναν γυναικείο και έναν αντρικό, χορευτικές επιδείξεις, επιδείξεις με ποδήλατα BMX, Freerunning, Parkour και Graffiti. Μάλιστα, την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, υπήρχε “Sunday Market”, αγορά με βινύλια, κασέτες, είδη ένδυσης, μεταχειρισμένα και χειροποίητα αντικείμενα και έργα τέχνης.

Με τα μάτια του κοινού

Τι σκέφτεται, όμως, το κοινό του Street Mode Festival για τη διοργάνωση; Νεαροί και όχι μόνο επισκέπτες μιλούν στη Voria.gr για την εμπειρία τους στο φετινό φεστιβάλ.

Δημήτρης Τρούπκος, 35 ετών: «Αυτό το Φεστιβάλ ήταν ένα κίνητρο να βγω από το σπίτι, ήρθα για όλες τις μουσικές. Ίσως η διοργάνωση θα μπορούσε να είναι λίγο καλύτερη, να μην υπήρχαν καθυστερήσεις και αλλαγές στο πρόγραμμα. Ωστόσο νομίζω ότι είναι το μοναδικό Φεστιβάλ που συνδυάζει τόσα ακούσματα. Μακάρι να γίνονται περισσότερες δράσεις σαν κι αυτήν. Το λιμάνι είναι ένας χώρος άψογος για αυτόν το σκοπό, θα έπρεπε να τον εκμεταλλευτούμε ακόμη περισσότερο. Λόγω του διαδικτύου η νέα γενιά είναι πιο «ψαγμένη» μουσικά, αλλά χρειάζεται ακόμη περισσότερη μουσική παιδεία, μόνο έτσι θα δουλέψουν τα μυαλά».

Μάνος Παπάς, 18 ετών: «Δεν πραγματοποιούνται τέτοια Φεστιβάλ στην πόλη, το Street Mode είναι πολύ καλό, είχα έρθει και πέρυσι. Έχει πάρα πολλά πράγματα να δεις και να ακούσεις».

Στέφανος Σ., 42 ετών: «Ήρθα κυρίως για να ακούσω τους Nightstalker. Το βρίσκω πολύ σωστό που υπάρχουν στο πρόγραμμα πολλά διαφορετικά μουσικά είδη, γιατί έτσι τα παιδιά θα ακούσουν και κάτι διαφορετικό. Μπλέκεται κόσμος με διαφορετικά ακούσματα. Είναι από τα λίγα φεστιβάλ τέτοιου στυλ που γίνονται σε ανοικτό χώρο».

Κατερίνα Αλεξίου, 19 ετών: «Ήρθα για να δω τα BMX αλλά και το Parkour. Μου άρεσε πάρα πολύ, δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο σε τέτοιο επίπεδο. Μπράβο στα παιδιά που συμμετείχαν και στη διοργάνωση».

Αλέξανδρος Λαμπρίδης, 21 ετών: «Όλες οι μουσικές συμμετοχές μου αρέσουν, αλλά κυρίως οι Bad Movies. Νομίζω ότι όλοι οι μουσικοί θα έπρεπε να παίξουν για λίγη περισσότερη ώρα. Η διοργάνωση είναι πολύ καλή, έρχομαι κάθε χρόνο».

Πελαγία Γούναρη, 50 ετών: «Η κάθε γενιά έχει τους δικούς της τρόπους για να διασκεδάζει. Εμείς ήρθαμε για να δούμε τους Bailemos, τους νικητές του Band Contest. Η διοργάνωση είναι πολύ καλή, θα μπορούσε ωστόσο το πρόγραμμα να περιλαμβάνει περισσότερο ελληνικό ροκ».