Skip to main content

Στρατούλης: Χρωστάμε πολλά, άρα έχουμε το πάνω χέρι

Όταν χρωστάς πολλά το πρόβλημα το έχει ο δανειστής σου που θέλει να πάρει τα λεφτά και όχι εσύ, τόνισε ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Η Ελλάδα δεν είναι Ουγκάντα –χωρίς να υποτιμώ τη χώρα αυτή- για να ισχύσουν εδώ εργασιακές σχέσεις που δεν ισχύουν σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ» είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης.

Ο υπουργός επανέλαβε πως είναι απαράβατη κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης η μείωση μισθών και συντάξεων, την οποία έχουν τονίσει πολλές φορές όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός σημείωσε ταυτόχρονα πως «όταν χρωστάς πολλά το πρόβλημα το έχει ο δανειστής σου που θέλει να πάρει τα λεφτά και όχι εσύ» θέλοντας να δείξει μία άλλη οπτική για την διαπραγμάτευση.

Τέλος αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Στρατούλης είπε πως τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν υποχρέωση να δώσουν τα αποθεματικά τους παρά μόνο αν υπάρξει εθελοντική πρόθεση.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Για τις διαπραγματεύσεις

"Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σε ζητήματα νέας μείωσης συντάξεων και μισθών έχουμε κόκκινη γραμμή που έχουμε πει ότι είναι απαράβατη, όχι γιατί έχουμε κανένα ιδεολογικό ή πολιτικό πείσμα αλλά γιατί δεν αντέχει άλλο ο ελληνικός λαός. Δεν μπορεί να γίνουν άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις."

Ερωτώμενος για την κόκκινη γραμμή στο θέμα των συντάξεων σχολίασε:

Εμείς είπαμε ότι όσον αφορά τις λεγόμενες πρόωρες συντάξεις γιατί στην ορολογία την νομική τις λέμε μειωμένες συντάξεις. Έχουμε πει ότι υπάρχει θέμα με τις εθελούσιες που κάνουν μεγάλες τράπεζες και ιδιωτικοποιημένες πρώην δημόσιες επιχειρήσεις, εκεί έχουμε εμείς πρόβλημα δεν είναι ανάγκη να μας το πουν ούτε οι Θεσμοί ούτε κανένας και για αυτό χθες το πρωί έστειλα επιστολή στον υπουργό Οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη και ζητάω να προκηρύξει και να αναθέσει ειδικές οικονομικές μελέτες για το τι επιπτώσεις είχαν στα ασφαλιστικά ταμεία οι εθελούσιες που έγιναν σε τράπεζες και ιδιωτικοποιημένες πρώην ΔΕΚΟ από το 2007 και μετά. Γιατί δημιουργούν πρώτα απ’ όλα μεγάλες μαύρες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και ακραίες καταστάσεις αδικίας μεταξύ των ασφαλισμένων. Αυτό είναι το ζήτημα το οποίο εμείς θέτουμε όχι γιατί μας το λένε οι θεσμοί αλλά γιατί αυτό πρέπει να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Όλα τα άλλα το να παραβιάσουμε θεμελιωμένα δικαιώματα εργαζόμενων μητέρων με ανήλικα παιδιά, ατόμων με αναπηρία ή εργαζομένων σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα αυτό δεν θα το κάνουμε . Θεμελιωμένα δικαιώματα δεν θα θίξουμε το έχουμε πει εξ αρχής και όσοι από τα τεχνικά κλιμάκια αναπαράγουν με εμμονή ιδεολογική αυτή την αντίληψη αυτοί μας δημιουργούν πρόβλημα προώρων συνταξιοδοτήσεων στην Ελλάδα γιατί αυτές οι κατηγορίες που έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα δεν φεύγουν νωρίτερα για συνταξιοδότηση οι περισσότεροι γιατί δεν τους συμφέρει. Με το κλίμα φόβου και ανασφάλειας που δημιουργούν οι θεσμοί, τα κλιμάκια οι δανειστές σπρώχνουν στην πρόωρη συνταξιοδότηση όλο αυτό τον κόσμο.

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Το λύσαμε, η παρέμβασή μου προς την κυβέρνηση ήταν να εξαιρεθούν από την υποχρεωτικότητα τα ασφαλιστικά ταμεία και να μείνει όπως είναι μέχρι τώρα ότι δύνανται τα ασφαλιστικά ταμεία να χρησιμοποιήσουν αυτό το επενδυτικό εργαλείο, επομένως έχει μείνει σε βάση εθελοντική.  Κυρίως η παρέμβασή μου ήταν επειδή υπάρχει μια ευαισθησία επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την διαδικασία του PSI λεηλάτησαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και επειδή ένας κόσμος δεν θα καταλάβαινε ότι είναι διαφορετικό αυτό που έγινε με το PSI και διαφορετικό να επενδύεις σε repos του Δημοσίου με συμφέρον επιτόκιο 2,7% ζήτησα και συμφωνήσαμε όλοι και εξαιρέθηκαν και μπήκε σε εθελοντική βάση.

Η προσωπική μου γνώμη το να πάει ένα ασφαλιστικό ταμείο να αξιοποιήσει αυτό το επενδυτικό εργαλείο δηλαδή να τα βάλει σε λογαριασμό διαχείρισης ότι του περισσεύει αντί να το έχει σε μια εμπορική τράπεζα με λιγότερα από 1% να το βάλει σε repos του Δημοσίου με 2,7% ανεπιφύλακτα εγώ αν ήμουν διοικητής ασφαλιστικού ταμείου θα πήγαινα στην δεύτερη λύση γιατί είναι για το δημόσιο συμφέρον και για το συμφέρον των ασφαλισμένων. Αλλά αυτό έχει αφεθεί στα ΔΣ τα οποία σήμερα αύριο θα αποφασίσουν αν θα χρησιμοποιήσουν αυτή την δυνατότητα ή όχι.

Εμείς δεν συζητάτε καμία μεταβολή προς το χειρότερο αλλά εμείς θα προωθήσουμε το νομοσχέδιο το οποίο επαναφέρει τον κατώτατο μισθό σταδιακά και επαναφέρει άμεσα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επομένως όχι απλά δεν δεχόμαστε να χειροτερέψουν αλλά θέλουμε να επαναφέρουμε τις εργασιακές σχέσεις με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν είναι Ουγκάντα η Ελλάδα, δεν είναι χώρα της υπο-σαχάριας Αφρικής, είναι χώρα της ΕΕ και της ευρωζώνης και θα πρέπει να το καταλάβουν όσο το δυνατόν καλύτερα ότι η Ελλάδα θα έχει ίδιες εργασιακές σχέσεις τουλάχιστον με αυτές που υπάρχουν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης . Δεν είμαστε μια μαύρη τρύπα εργασιακών σχέσεων.

Για το θέμα των δανειστών, των απαιτήσεών τους από την ελληνική πλευρά και το ποιος έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις σχολίασε:

Όχι έχει το πάνω χέρι άμα του χρωστά λίγα χρήματα άμα του χρωστάς πολλά που εμείς χρωστάμε 327 εκατομμύρια το πάνω χέρι στην συγκεκριμένη περίπτωση το έχουμε εμείς. Αυτό είναι ένα λαϊκό ρητό ισχύει και στις διεθνείς σχέσεις επομένως δεν βιαζόμαστε μόνο εμείς να κλείσει μια επωφελή συμφωνία πρέπει να βιάζονται λογικά και οι δανειστές της χώρας.

Ο ελληνικός λαός πέντε χρόνια λεηλατούνταν, η οικονομία μας καταστράφηκε, είχε ύφεση η οικονομίας μας γιατί αυτές οι πολιτικές είναι υφεσιακές δηλαδή τι να κάνουμε να πάμε σαν κυβέρνηση και να υπογράψουμε τις απαιτήσεις τους και να γίνουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι δυνατόν; Δεν θα το κάνουμε επειδή αυτό ζητούν , τι είναι ο λαός μας σκλάβος ;

Θα υπάρξει συμφωνία στις 11 του μήνα, νομίζω ότι από την συνάντηση του πρωθυπουργού μας με την κα Μέρκελ όσο και κακόπιστος να είναι κάποιος όποια και ανάγνωση να κάνει φαίνεται ότι μπαίνουμε σε ένα οδικό χάρτη μέχρι 11 Μαΐου να έχει υπογραφεί ενδιάμεση συμφωνία. Οτιδήποτε άλλο είναι και σε βάρος της χώρας μας και σε βάρος της Ευρώπης.

Μέτρα σε βάρος μισθών συντάξεων και νέες φορομπηχτικές πολιτικές σαφώς και δεν θα έχει.