Skip to main content

Στρατηγικός στόχος της Σερβίας η ένταξη στην ΕΕ το 2010

Η πλήρης ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγικός στόχος για το 2010, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, Βουκ Γέρεμιτς.
Η πλήρης ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγικός στόχος της βαλκανικής αυτής χώρας για το 2010, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, Βουκ Γέρεμιτς.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της σερβικής εξωτερικής πολιτικής το 2009, ο κ. Γέρεμιτς τόνισε ότι η χώρα κατόρθωσε να κερδίσει την αυτοπεποίθηση αλλά και την καλή φήμη που είχε κάποτε στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας χαρακτήρισε πολύ επιτυχημένη τη χρονιά που φεύγει σε ό,τι αφορά τη σερβική διπλωματία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην απελευθέρωση του καθεστώτος έκδοσης βίζας, το «ξεπάγωμα» της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και την κατάθεση της αίτησης ένταξης στην «ευρωπαϊκή οικογένεια» .

«Η Σερβία θα εξακολουθήσει να στηρίζει την εξωτερική της πολιτική στους εξής τέσσερις πυλώνες: τις Βρυξέλλες, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσόβου, ο κ. Γέρεμιτς ανέφερε πως η Σερβία θα εξακολουθήσει να είναι προσηλωμένη στον διπλωματικό «αγώνα» για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της περιοχής. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης θα αποφασίσει βάσει του διεθνούς δικαίου σε ό,τι αφορά το ζήτημα της νομιμότητας της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

«Δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές πιέσεις στο Δικαστήριο, ενώ και οι χώρες που αναγνώρισαν αυτή τη χρονιά το Κόσοβο ήταν πολύ λιγότερες από ό,τι αναμενόταν στις αρχές του 2009», επεσήμανε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος προειδοποίησε τις χώρες της περιοχής που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου πως δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε λειτουργία πρεσβείας στην Πρίστινα.

«Κανένα βήμα που θα είναι επιζήμιο για τη Σερβία δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

«Δεν θα κάνουμε πόλεμο ούτε θα επιβάλλουμε κυρώσεις, αλλά η Σερβία δεν θα ανέχεται επ΄ αόριστον μια σειρά από βήματα που είναι επιζήμια για τα εθνικά της συμφέροντα», υπογράμμισε ο κ. Γέρεμιτς.