Skip to main content

Στρατηγικός στόχος της Ελινόιλ η συμμετοχή της στα βιοκαύσιμα

Παρουσίαση σε θεσμικούς της στρατηγικής, των οικονομικών αποτελεσμάτων και των σημαντικότερων εξελίξεων της τρέχουσας χρήσης 2009 για την Ελινόιλ.
Στρατηγικό στόχο για την Ελινόιλ αποτελεί η  συμμετοχή της στον τομέα βιοκαυσίμων μέσω της θυγατρικής ΕΛΙΝ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ, η οποία παράγει βιοντήζελ όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση της στρατηγικής, των οικονομικών αποτελεσμάτων των σημαντικότερων εξελίξεων της τρέχουσας χρήσης 2009 καθώς και τις προοπτικές του Ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.). Αναφορικά με τη στρατηγική της και τις προοπτικές της Ελινόιλ, η Διοίκηση του Ομίλου εστιάζει στην ενίσχυση του όγκου των πωλήσεων με τη συνεχή διεύρυνση του δικτύου και την βέλτιστη αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας, καθώς και των ευκαιριών που εμφανίζονται στον κλάδο μετά τις πρόσφατες σημαντικές εξελίξεις με την αποχώρηση των δύο μεγάλων πολυεθνικών από την ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, την εταιρεία Ελινόιλ εκπροσώπησαν οι κκ. Γιάννης Αληγιζάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Τσούνιας, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών και Γεώργιος Πατέρας, Διευθυντής Χρηματοοικονομικού και  Επενδυτικών Σχέσεων.

Η Ελινόιλ έχει 6,7% μερίδιο στην εσωτερική αγορά υγρών καυσίμων και ένα δίκτυο 566 πρατηρίων και διατηρεί μακροχρόνιες συνεργασίες 40-50 ετών με τις βιομηχανίες της Ελλάδας, ενώ κατέχει ηγετική θέση στην αγορά μαρινών με αποκλειστική συνεργασία με 8 μεγάλες μαρίνες στην ελληνική επικράτεια ενώ έχει παρουσία σε 110 παράκτιες περιοχές της Ελλάδας.

Στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα ξεχωρίζει η επένδυση της Ελινόιλ στη διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας των παρεχόμενων καυσίμων καθώς διαθέτει ένα σύστημα διαχείρισης ποιότητας καυσίμων το οποίο εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων της προκειμένου να διασφαλίζεται το προϊόν τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

Ο Κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 22,7% έναντι της χρήσης 2007 και ανήλθε σε ευρώ 746,6 εκατ. έναντι ευρώ 608,3 εκατ. το 2007. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν στα ευρώ 9,7 εκατ. έναντι ευρώ 7,2 εκατ. το 2007 σημειώνοντας αύξηση κατά 35,5%. ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) από ζημίες ύψους ευρώ 744 χιλ. τη χρήση 2007 ανήλθαν σε κέρδη ευρώ 1,3 εκατ. το 2008.

Σχετικά με την πορεία των μεγεθών του Ομίλου στο 1ο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης 2009, ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 7,3% επιβεβαιώνοντας την αναπτυξιακή πορεία της ΕΛΙΝΟΙΛ παρά την μείωση του κύκλου εργασιών στα ευρώ 321,7 εκατ. έναντι ευρώ 375,5 εκατ. το 1ο εξάμηνο του 2008.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ενισχύθηκαν κατά 5,2% και διαμορφώθηκαν στα ευρώ 4,2 εκατ. έναντι ευρώ 4,0 εκατ. ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) ανήλθαν σε κέρδη ευρώ 1,1 εκατ. από ζημίες ύψους ευρώ 0,2 εκατ. στο 1ο εξάμηνο του 2008.