Skip to main content

Στρατηγικός επενδυτής για την ASCO

Η εταιρία, που μονοπωλεί σχεδόν την ελληνική αγορά βιομηχανικών σχαρών και περιφράξεων κι έχει επεκταθεί από το 2006 στη Σερβία, προσβλέπει σε πενταπλασιασμό των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της με την εί

Η επωνυμία της σφραγίζει έργα όπως η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, η Αττική Οδός, το Αεροδρόμιο «Ελευθ. Βενιζέλος» της Αθήνας, το Μετρό της Αθήνας, τα Ολυμπιακά Έργα της Αθήνας και πολλά άλλα.  Προϊόντα της χρησιμοποιούνται συνεχώς στα μεγάλα θερμοηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ, αλλά και σε νοσοκομεία, σχολεία, γήπεδα κι άλλα δημόσια έργα της χώρας.  Τα τελευταία χρόνια το 80% των περιφράξεων και των βιομηχανικών δαπέδων των εγκαταστάσεων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα –αλλά και στη Ρουμανία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία σε ανάλογα ποσοστά- είναι δικής της παραγωγής. 

Η ASCO A.E., λίγο πριν κλείσει τρεις δεκαετίες δραστηριότητας, όχι μόνο αναδείχθηκε σε σχεδόν μονοπωλιακή δύναμη στον τομέα της στην Ελλάδα (ελέγχει το 85% της αγοράς βιομηχανικών σχαρών και περιφράξεων), αλλά έχει να επιδείξει ανάλογη δραστηριότητα και στη Σερβία μέσω της πρώην κρατικής συρματουργίας που εξαγόρασε, ενώ προετοιμάζει τη δυναμική συμμετοχή της σε μεγάλη επένδυση στη Ρωσία.  Παράλληλα, βρίσκεται σε τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή, που θα τονώσει ουσιαστικά τη ρευστότητά της και θα πενταπλασιάσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.

Κι όλ’ αυτά άρχισαν, το 1982, σ’ έναν μικρό οικισμό 5 χλμ βόρεια της Καβάλας, στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα, όταν ο Λευτέρης Καλταπανίδης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ASCO Α.Ε.) ίδρυσε την «ARDA ΕΛΛΑΣ Ε. ΚΑΛΤΑΠΑΝΙΔΗΣ» ως προσωπική εταιρία.  Μέσα σε πέντε χρόνια, με τη συμβολή του τότε στενού συνεργάτη του Πάρη Σεμερτζίδη, ο Καβαλιώτης επιχειρηματίας μετέτρεψε την εταιρία σε Α.Ε. με την επωνυμία ASCO.  Ακολούθησαν δύο και πλέον δεκαετίες συνεχούς ανάπτυξης κι επέκτασης της επιχείρησης, που τώρα πλέον έχει μετατραπεί σε έναν δυναμικό βαλκανικό Όμιλο.

Σε ένα «διάλειμμα», μεταξύ Νόβισαντ – Καβάλας όπου μοιράζει το χρόνο του, ο καταξιωμένος σ΄όλη την ελληνική αγορά (εδώ και χρόνια προεδρεύει και του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης) Λευτέρης Καλταπανίδης μίλησε στη Voria.gr για την επιχειρηματική του δραστηριότητα και την πορεία επιτυχίας της εταιρίας του.

Η ASCO Α.Ε., που ξεκίνησε συντηρητικά την πορεία της στην ελληνική αγορά το 1982, απασχολεί ήδη συνολικά 300 άτομα (σε Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία κι Ιταλία), ενώ οι πωλήσεις της το 2008 ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ και το 2009 (εν μέσω διεθνούς κρίσης) σε 18 εκατ. ευρώ.

«Από την αρχή της λειτουργίας μας συνεργαστήκαμε με γερμανικές εταιρίες, οπότε αποκτήθηκε εξ αρχής η γερμανική τεχνολογία και νοοτροπία.  Οι Γερμανοί είναι οι leader των βιομηχανικών σχαρών και γι’ αυτό ξεκινήσαμε μ’ αυτούς, με παραγωγή βιομηχανικών δαπέδων.  Στα πρώτα χρόνια ήμασταν κάτι ως service center των Γερμανών, όμως λίγο λίγο αποκτήσαμε τεχνογνωσία πάνω στο αντικείμενο κι επεκταθήκαμε και σε δική μας αυτόνομη παραγωγή –ιδιαίτερα από το 1987 και μετά, όταν δημιουργήθηκε η ASCO Α.Ε. μαζί με την ατομική επιχείρηση του Πάρη Σεμερτζίδη, ο οποίος είχε βοηθήσει πάρα πολύ στο τεχνικό κομμάτι της δουλειάς…» μας λέει ο κ. Καλταπανίδης.

-  Πώς καθιερώθηκε η εταιρία;

Εκτός από την ιδιοπαραγωγή κάποιων απλών τύπων σχαρών, τότε είχαμε αρχίσει ν’ ασχολούμαστε και με τη μεταλλική κατασκευή, τη συνδυασμένη με το προϊόν.  Σιγά σιγά αρχίσαμε να δίνουμε συνολικές λύσεις στα έργα.  Αυτό με την πάροδο των ετών έκανε γνωστή την εταιρία ανά την Ελλάδα –γιατί, μην ξεχνάτε, εμείς είμαστε μια επαρχιακή εταιρία κι είχαμε πολλές δυσκολίες να πείσουμε το Κέντρο ότι έχουμε μία μοναδικότητα για τη χώρα μας, έναντι κάποιων εισαγωγέων που μας ανταγωνίζονταν τότε…  Όμως, με συνεχή προσπάθεια γίναμε γνωστοί στον τεχνικό κόσμο, στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες.  Στην ουσία, κάποια στιγμή καταλήξαμε υπεργολάβοι των μεγάλων εργολάβων, μπήκαμε σ’ όλα τα μεγάλα έργα, αρχίσαμε να προδιαγράφουμε τα προϊόντα μας, ξεκινήσαμε επαφές με τον δημόσιο τομέα –και κυρίως με το υπουργείο Δημοσίων Έργων.  Σ’ όλη αυτή την πορεία σημαντικό ρόλο έπαιξαν ο Πάρης Σεμερτζίδης, που έδωσε την τεχνική δυναμικότητα στην εταιρία να μπορεί να δίνει λύσεις στα τεχνικά έργα, και το ανθρώπινο δυναμικό μας –τα στελέχη που δημιουργήθηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Την τελευταία 15ετία αναπτύξαμε συστηματικά τον τομέα ιδιοπαραγωγής τύπων σχαρών, που καθιερώσαμε στην ελληνική αγορά.  Και ιδίως την εμφάνιση με πολύ δυναμικό τρόπο των εφαρμογών σε περιφράξεις, για τις οποίες δεν υπήρχε αντίστοιχη ελληνική εταιρία –παρά μόνο μία ιταλική, την οποία και εξαγοράσαμε.  Ούτε τότε ούτε και σήμερα υπάρχει στην Ελλάδα άλλη εταιρία με καθετοποιημένη δομή και οργάνωση σαν της ASCO.  Σήμερα η εταιρία μας ελέγχει περίπου το 85% της ελληνικής αγοράς στον τομέα των βιομηχανικών σχαρών και των περιφράξεων.

Τα Ολυμπιακά Έργα

- Ήταν, τελικά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το εφαλτήριο για την εκτίναξη της ASCO προς την εγχώρια και τη διεθνή καταξίωση;

Έως πριν τα Ολυμπιακά Έργα (γύρω στο 2003) λειτουργούσαμε ως εξαρτώμενοι από μεγάλες ξένες (κυρίως γερμανικές κι ιταλικές) εταιρίες, τις οποίες αντιπροσωπεύαμε στην Ελλάδα.  Με την ανεξάρτητη ανάληψη έργων για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας από την ASCO εξασφαλίστηκαν ουσιαστικά οι μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της εταιρίας και καθιερωθήκαμε ως επιχείρηση διεθνούς κύρους, με αποδοχή των προδιαγραφών μας από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.  Ήταν καταλυτικής σημασίας η απόφασή μας, ενόψει των Ολυμπιακών Έργων, να επενδύσουμε στον τομέα των περιφράξεων.  Με αποτέλεσμα, η εταιρία να αναλάβει σχεδόν το 100% των έργων και σε σταθερές και σε κινητές περιφράξεις, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.  Αυτή η συμμετοχή έδωσε ένα ευρωπαϊκό προφίλ στην επιχείρησή μας και -το πιο σημαντικό- η κερδοφορία που προέκυψε το 2003-2004 έδωσε την ευκαιρία στην ASCO να επεκταθεί σε τομείς, που πριν δεν μπορούσαμε καν να διανοηθούμε.  Σ’ αυτό, επίσης, συνετέλεσε η συμμετοχή μας και σε άλλα μεγάλα έργα –προ των Ολυμπιακών Αγώνων-, όπως π.χ. η κινητή τηλεφωνία.  Έχουμε τοποθετήσει περίπου το 80% των περιφράξεων και των βιομηχανικών δαπέδων της κινητής τηλεφωνίας σ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και στη Ρουμανία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία –μέσω των ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών, που επεκτάθηκαν και στα Βαλκάνια.

- Σε ποιους άλλους τομείς έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της η ASCO;

Ένας σημαντικός τομέας –με δυναμική συμμετοχή μας σε πλήρη καθετοποίηση- είναι αυτός των θερμοηλεκτρικών έργων (όπως τα έργα στην Πτολεμαϊδα, στη Μεγαλόπολη και στη Φλώρινα), όπου καθιερώσαμε έναν νέο τύπο περίφραξης στη ΔΕΗ.  Μπήκαμε στις προδιαγραφές της ΔΕΠΑΝΟΜ για τα δημόσια νοσοκομεία κι αρχίσαμε να κάνουμε περιφράξεις, σκάλες κινδύνου, φρεάτια και κανάλια ομβρίων –όπως και σε σχολεία, μέσω του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, σε γήπεδα (μπαίνοντας στις προδιαγραφές της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού) κ.α.

Στα μεγάλα έργα

- Όμως, η ASCO είναι παρούσα και στα άλλα μεγάλα έργα που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα της τελευταίας 15ετίας…

Βέβαια, είχαμε συμμετοχή σ’ ένα από τα μεγαλύτερα projects, τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, όπως και στην Αττική Οδό, ενώ πολύ σημαντική ήταν κι εξακολουθεί να είναι η συμμετοχή μας στο Μετρό της Αθήνας (καθώς ακόμα κατασκευάζονται σταθμοί).  Εξαιρετικά σημαντική ήταν η συμμετοχή μας στο Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθ. Βενιζέλος», όπου αναλάβαμε πάρα πολλές δουλειές –παίρνοντας και απευθείας ανάθεση από τη μεγάλη γερμανική εταιρία που κατασκεύασε το αεροδρόμιο, τη Hochtief.  Αυτό μας έκανε γνωστούς και στη Γερμανία.
 
-Πώς οδηγηθήκατε στη νέα φάση ανάπτυξης της εταιρίας σας, μετά το 2004;

Το 2005 πήραμε την απόφαση να επεκταθούμε σε δύο τομείς: να προχωρήσουμε στην πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής της βιομηχανικής σχάρας (της ηλεκτροπρεσαριστής), να επενδύσουμε σ’ ένα σχιστικό συγκρότημα παραγωγής λαμών για όλες τις γραμμές μας -που μας έδινε τη δυνατότητα να προμηθευόμαστε κατευθείαν από τα χαλυβουργεία- και να αξιοποιήσουμε μια ευκαιρία που μας παρουσιάστηκε στη Σερβία, με την εξαγορά της πρώην κρατικής εταιρίας συρματουργίας, της MILAN VIDAK, στο Νόβισαντ της Βοϊβοντίνας, που μετονομάσθηκε σε ASCO VIDAK το 2006.  Εκεί δαπανήσαμε περίπου δύο χρόνια για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, καθώς και για την κατασκευή νέων υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων και τη λειτουργία τεσσάρων νέων γραμμών παραγωγής, που δίνουν διεθνές προφίλ στην εταιρία με δυνατότητες εξαγωγών σ’ όλο τον κόσμο.  Στη Σερβία, επίσης, διαθέτουμε γαλβανιστήρια, για την παραγωγή γαλβανισμένου σύρματος, ενώ ξεκινήσαμε κι εκεί την παραγωγή βιομηχανικών σχαρών –στα επίπεδα της εταιρίας μας στην Ελλάδα.

-  Αυτή τη στιγμή ποιο είναι το κέντρο βάρους της ASCO A.E.;

Την περίοδο αυτή πατάμε σε δύο πυλώνες: ο ένας είναι παραγωγήσυρματουργικών προϊόντων κι ο άλλος η παραγωγή σχαρών για βιομηχανικά δάπεδα και οι περιφράξεις.  Η τελευταία επένδυση που κάναμε είναι η παραγωγή κιγκλιδωμάτων από πλέγμα, με αυτόματη γραμμή παραγωγής.  Αυτό μας δίνει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, γιατί είμαστε οι μόνοι παραγωγοί σ’ όλη την Ευρώπη που παράγουμε ταυτόχρονα περιφράξεις και από σχάρα και από πλέγμα, σε πλήρη καθετοποίηση. 

-  Σε ποιες αγορές δραστηριοποιείται τώρα η εταιρία σας;

Σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Τουρκία, τη βόρεια Αφρική, τη Βραζιλία κ.α.  Στη Ρουμανία και στην Ιταλία διατηρούμε και εμπορικές εταιρίες –εταιρίες διαχείρισης, με σκοπό την προσέλκυση πελατών.  Επειδή ο ιδιωτικός τομέας έχει μικρό ρόλο στις πωλήσεις μας, δεν διαθέτουμε δίκτυα λιανικής πώλησης.  Ο Όμιλός μας πουλάει χονδρικά σε εργολάβους –κυρίως τεχνικές εταιρίες.

Στρατηγικός επενδυτής και Ρωσία

-  Πώς προδιαγράφεται το μέλλον της ASCO;  Τι σχέδια έχετε;

Μέσα στους βασικούς στόχους μας είναι η επέκτασή μας στη Ρωσία, συμμετέχοντας σε μία νέα επένδυση κοντά στη Μόσχα.  Ρώσοι επιχειρηματίες μας προσέγγισαν πρόσφατα, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις μας και εκδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον να συνεργαστούν μαζί μας.  Βλέπουμε θετικά αυτή τη συνεργασία, αλλά προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή –έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, με τις Τράπεζες να μην χορηγούν πλέον δάνεια και τις εταιρίες πρώτων υλών (οι χαλυβουργίες, π.χ., στον δικό μας τομέα) να μην πωλούν παρά μόνον τοις μετρητοίς- είναι η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Επιδιώκουμε να επιλέξουμε έναν εταίρο που θα τονώσει με ένεση ρευστότητας την εταιρία μας και –στην ουσία- θα πενταπλασιάσει (όπως έχουμε υπολογίσει) τις αναπτυξιακές μας δυνατότητες στο προσεχές μέλλον.  Είμαστε σε φάση διαπραγματεύσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές και ίσως σύντομα να έχουμε αποτελέσματα.

Business Story
Off