Skip to main content

Στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα ζητά η Τουρκία

«Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να ανταμώσει και πάλι με την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θεωρεί ότι η Διαβαλκανική Σύνοδος Κορυφής ήταν ιδιαίτερα επιτυ
«Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να ανταμώσει και πάλι με την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θεωρεί ότι η Διαβαλκανική Σύνοδος Κορυφής ήταν ιδιαίτερα επιτυχής και ότι το κοινό ανακοινωθέν της «θα φωτίσει το μέλλον».

«Η Τουρκία στοχεύει σε σχέσεις που θα βασίζονται στη στρατηγική συνεργασία με τους γείτονές της», είπε ο Τούρκος υπουργός στο Φόρουμ Συνεργασίας και Αλληλεγγύης Δήμων των Βαλκανικών Χωρών, το οποίο διοργανώθηκε από το δήμο του Μπαϋράμπασα Κωνσταντινούπολης.

«Θέλουμε οι σχέσεις μας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να γίνουν σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας. Θέλουμε να φθάσουμε στο σημείο που φθάσαμε και με την Ελλάδα, όπου εντός μιας ημέρας υπογράψαμε 22 συμφωνίες», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

«Ελάτε να οικοδομήσουμε εκ νέου τα Βαλκάνια γύρω από τις πόλεις μας. Να επισκευάσουμε τα ιστορικά μνημεία μας. Το να μιλάμε για ιστορία των Βαλκανίων σημαίνει ότι μιλάμε για την ιστορία των βαλκανικών πόλεων. Αν δεν κατανοήσουμε την ιστορία των βαλκανικών πόλεων, δεν είναι δυνατό να κατανοήσουμε την ιστορία των Βαλκανίων, αλλά και το μέλλον των Βαλκανίων», είπε απευθυνόμενος στους δημάρχους πολλών βαλκανικών πόλεων που είχαν συγκεντρωθεί στο Φόρουμ.

«Η ιστορική περιπέτεια των Βαλκανίων έχει αποτυπωθεί στην περιπέτεια των πόλεων», είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Είναι η περιπέτεια της Κωνσταντινούπολης, της Αδριανούπολης, της Θεσσαλονίκης, των Σκοπίων, της Φιλιππούπολης, της Κωστάντζας, του Βελιγραδίου, του Σεράγεβου και της Πρίστινα. Εάν δεν αντιληφθούμε το παρελθόν των πόλεων αυτών, δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον των Βαλκανίων», πρόσθεσε.

«Οι Δήμαρχοι των πόλεων αυτών δεν υπηρετούν μόνο τη δική τους πόλη, αλλά διαμορφώνουν και το μέλλον των Βαλκανίων που είναι η γεωγραφία όλων μας», είπε ο κ. Νταβούτογλου.

«Όποιες αποφάσεις κι αν λάβουν οι πολιτικοί ηγέτες στις πρωτεύουσες των χωρών τους, στην πραγματικότητα αυτοί οι οποίοι θα τις υλοποιήσουν είναι οι τοπικές αυτοδιοικήσεις», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός και τόνισε ότι «όσα ωραία μηνύματα και αν στείλουμε, εάν αυτοί που ζουν στις πόλεις και προέρχονται από διαφορετικές εθνικότητες και θρησκευτικές ρίζες δεν τα ενστερνισθούν, θα μείνουν έωλα».

«Αντίθετα, εάν τα μηνύματα αυτά υιοθετηθούν από τους δημάρχους στην καθημερινή ζωή και στους δρόμους, τότε και μόνο τότε μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον των Βαλκανίων και την ειρήνη», κατέληξε.