Skip to main content

«Στόχος μας να καταστήσουμε την Koc Holding έναν διεθνή παίκτη»

Ο Ραχμί Κοτς, ο κορυφαίος επιχειρηματίας της Τουρκίας και ένας από τους μεγαλύτερους διεθνώς, ο οποίος πρωτοστάτησε για την Ελληνοτουρκική φιλία, μιλά στη Voria.gr για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις
Ο Ραχμί Κοτς είναι ο επικεφαλής μιας πραγματικής οικονομικής αυτοκρατορίας, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ένας επιχειρηματίας διεθνούς κύρους στο τιμόνι της Koc Holding με 70.000 χιλιάδες εργαζομένους, με παρουσία σε σχεδόν 30 χώρες του κόσμου και κύκλο εργασιών 43 δισ. δολ το 2008 και με δραστηριότητες που εκτείνονται από τις τράπεζες ως τη βαριά βιομηχανία, τον κατασκευαστικό τομέα και την ενέργεια.

Σήμερα στα 79 του χρόνια και με τρεις γιους να κρατούν τα ηνία της Koc Holding, ο Ραχμί Κοτς έχει κερδίσει το σεβασμό όλων. Παράλληλα έχει δημιουργήσει ένα πνευματικό ίδρυμα γνωστό για τη σημαντική του προσφορά στον πολιτισμό, αλλά και ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, με έμβλημα το κεφάλι ενός κριαριού (Κοτς στα τουρκικά σημαίνει κριάρι).

Ο «Ραχμί μπέης» χρόνια τώρα επιμένει να ελπίζει σε μια ελληνοτουρκική προσέγγιση που δεν θα περνά απαραίτητα μέσα από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών.
Πριν από χρόνια, μάλιστα, είχε αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής συνεργασίας.

Σήμερα, σε συνέντευξή του στη Voria.gr, μιλά για τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και για τα επιχειρηματικά σχέδια του ομίλου, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:

«Στόχος μας δεν είναι να είμαστε ο κορυφαίος επιχειρηματικός όμιλος στην Τουρκία, αλλά να καταστήσουμε την Koc Holding έναν διεθνή παίκτη».

Κύριε Κοτς, πώς κρίνετε το σημερινό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της οικονομίας;

Το σημερινό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στους τομείς της οικονομίας και του επιχειρηματικού γίγνεσθαι θα έλεγα ότι είναι αρκετά θετικό. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια το οικονομικό περιβάλλον ανάμεσα στις δύο χώρες βελτιώνεται διαρκώς.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί περισσότερο από 17 φορές και άγγιξαν τα 2,5 δισ.δολ το 2008.

Παρόλο που οι Τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα μειώθηκαν σημαντικά το 2009 λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, εντούτοις πιστεύω ότι οι επιχειρηματικοί μας δεσμοί θα ενδυναμωθούν ακόμα περισσότερο, ακολουθώντας την εξομάλυνση των διεθνών αγορών.

Παράλληλα, ένας ακόμη σημαντικός τομέας άνθισης επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών είναι η ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση Ελλήνων και Τούρκων επενδυτών, που προωθούν τα επενδυτικά τους σχέδια σε χώρες της ευρύτερης περιοχής. Για παράδειγμα στην περίοδο 2004 έως 2008 οι Έλληνες επενδυτές είχαν περίπου 10% μερίδιο στις συνολικές άμεσες ξένες επενδύσεις προς την Τουρκία, ενώ σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 350 ελληνικές επιχειρήσεις που ενεργά δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Προφανώς, το ενδιαφέρον των Ελληνικών Τραπεζών, όπως η Εθνική Τράπεζα (NBG) καθώς και η Eurobank EFG, στο να επεκταθούν στην Τουρκική αγορά μέσω εξαγορών έχει σημαντικά συνεισφέρει και στην αύξηση των επενδυτικών κεφαλαίων προς την Τουρκία.

Όσον αφορά στην παρουσία των Τουρκικών εταιριών στην Ελλάδα;

Δυστυχώς ο αριθμός των Τουρκικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα παραμένει χαμηλός. Υπάρχουν πολύ λίγες Τουρκικές εταιρίες οι οποίες έχουν παρουσία σε τομείς όπως τα ενδύματα, τα έπιπλα, οι κατασκευές δικτύων και αγωγών, τρόφιμα, ΙΤ υπηρεσίες (ανάπτυξη εφαρμογών και δικτύων- Information Technology).

Προχωρώντας παραπέρα, όμως, πιστεύω ότι οι τομείς επιχειρηματικότητας των δύο χωρών θα βελτιωθούν περαιτέρω και λόγω των πρόσφατων ενεργειακών συμφωνιών στην ευρύτερη περιοχή που θα δημιουργήσουν νέα πεδία στο οικονομικό γίγνεσθαι μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών.

Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, χρόνια πριν, υπήρξατε πρωτοστάτης της ελληνοτουρκικής φιλίας και μέσα από την προεδρία σας στο Συμβούλιο Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας.
Τότε κάνατε λόγο για μια ελληνοτουρκική προσέγγιση που δεν θα περνά απαραίτητα μέσα από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Σήμερα ποια είναι η εκτίμησή σας για τη διπλωματία. Η οικονομική διπλωματία κερδίζει έδαφος ή εξακολουθούν όλα να περνάνε από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων;

Για τον περισσότερο καιρό οι διεθνείς σχέσεις έχουν δομηθεί στις παραδοσιακές οδούς της διπλωματίας. Γίναμε μάρτυρες επίλυσης προβλημάτων ή αναζήτησης λύσεων μέσα από την κλασική διπλωματία για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων.
Ωστόσο, τα τελευταία 15-20 χρόνια οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις γίνονται από μόνες τους ένας ιδιαίτερα κρίσιμος τομέας στις διμερείς σχέσεις και ο επιμερισμός των οικονομικών πόρων σε τοπική και διεθνή κλίμακα δυναμικά ενισχύει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Αυτή η ανάπτυξη φέρνει πιο κοντά τον ιδιωτικό τομέα των δύο πλευρών και ειδικότερα την επιχειρηματική κοινότητα σε μια προοπτική ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων.
Και είμαι ευτυχής να πω ότι μια τέτοιου είδους σχέση έχει ήδη αναπτυχθεί. Θα θυμάστε τους καταστρεπτικούς σεισμούς στις χώρες μας το 1999. Τα κοινά προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες «ανάγκασαν» τους πολιτικούς μας να συνεργαστούν και να έρθουν πιο κοντά.

Καθώς, λοιπόν, τα πολιτικά εμπόδια εξασθενούν, οι πολίτες των δύο χωρών δραστηριοποιούνται και συνεργάζονται απευθείας και γίνονται γνώστες των αναπτυξιακών προοπτικών σε πολλούς τομείς που αναπτύσσονται, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομίας. Σήμερα, για παράδειγμα, παρατηρούμε μια αύξηση στον αριθμό των τουριστών μεταξύ των δυο χωρών.

Θα ήταν ασφαλές να πούμε ότι η διπλωματία και όχι μόνο η οικονομική, αλλά και στον τομέα του πολιτισμού, θα μπορούσε να παίξει έναν μεγαλύτερο και πιο σημαντικό ρόλο φέρνοντας πιο κοντά τις δύο χώρες, σε σχέση με την πολιτική διπλωματία.
Και οι πολιτικοί μας θα έπρεπε να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση απομακρυνόμενοι από πολιτικές που δημιουργούν εντάσεις. Θα πρέπει να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στην ανάδειξη πολιτικών λύσεων σε χρόνια διμερή προβλήματα.

Έχετε πει παλαιότερα ότι μέσω της διπλωματικής οδού θα πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις χωρίς προκαταλήψεις. O όμιλος επιχειρήσεων Κοτς έχει ξεπεράσει κάθε σκόπελο και έχει στρέψει το ενδιαφέρον του σε επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, ακολουθώντας την οδό της «οικονομικής διπλωματίας». Θα προχωρήσετε και σε νέα επενδυτικά project;

Ως όμιλος έχουμε εδραιώσει την κυριαρχία μας διεθνώς, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε τομείς όπως η ενέργεια, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, την αυτοκινητοβιομηχανία και την οικονομία. Στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, έχουμε εξαπλωθεί στους τομείς αυτούς περαιτέρω, έχοντας προβεί σε μια δομική αναδιάρθρωση από τη μια και παράλληλα έχοντας  προχωρήσει σε μια σειρά εξαγορών που μας επιτρέπουν να μεγιστοποιήσουμε επάρκεια και κερδοφορία, καθώς και να εξετάσουμε κάθε επιχειρηματικό ρίσκο σε διαφορετικούς τομείς.

Παράλληλα, έχουμε προβεί και σε μικρότερης κλίμακας επενδύσεις σε τομείς όπως τα τρόφιμα, ένδυση, τουρισμός, retailing (λιανική), οι οποίες προσφέρουν μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Στόχος μας δεν είναι να είμαστε ο κορυφαίος επιχειρηματικός όμιλος στην Τουρκία, αλλά να καταστήσουμε την Koc Holding έναν διεθνή παίκτη. Μέχρι σήμερα ο βασικός μας εξαγωγικός προσανατολισμός ήταν η Ευρώπη. Ωστόσο, έχουμε αυξήσει την παρουσία μας στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, όσο και σε άλλες αναδυόμενες αγορές σε μια συνεχή βάση.

Στα καταναλωτικά αγαθά οι συνεργασίες μας αφορούν στα Βαλκάνια και στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης με μια μεγάλη ποικιλία επώνυμων προϊόντων, όπως Beko, Blomberg, Grundig, Arctic, και έχουμε αναπτύξει ένα εκτενές χαρτοφυλάκιο.
Παράλληλα στη Ρουμανία είμαστε ο μεγαλύτερος παραγωγός ψυγείων και ψυγειοκαταψυκτών και leader στη Ρουμανική αγορά με τη φίρμα Arctic και μερίδιο 33%.

Διατηρούμε ακόμα ποσοστό αγοράς που κυμαίνεται από 15 έως 30% σε διάφορες Βαλκανικές χώρες με τη φίρμα Beko. Ταυτόχρονα, ο όμιλος Koc αναζητά και νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην επιχειρηματική του στρατηγική. Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθούμε και εκτιμάμε επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα του τουρισμού, προσπαθώντας παράλληλα να διαφοροποιήσουμε το ενδιαφέρον μας γεωγραφικά.

Θεωρείτε ότι το περιβάλλον στην Τουρκία  είναι ευνοϊκό για επιχειρηματικές συνέργιες ή τροχοπέδη;

Αντιθέτως… Ειδικά με τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία το περιβάλλον έχει γίνει σημαντικά φιλικό. Ένας ιδιώτης μπορεί να εγκαταστήσει την επιχείρησή του σε μια μόνο μέρα ανεξαρτήτως, εθνικότητας, τόπου και κατοικίας. Διαχρονικά, όμως, η Τουρκία έχει ένα από τα πιο φιλελεύθερα νομικά συστήματα στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη –OECD- για απευθείας ξένες επενδύσεις.

Στην πραγματικότητα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας-World Bank- για το 2009 σχετικά με τις χώρες που έχουν ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, η Τουρκία αναρριχήθηκε πάνω από το μέσο όρο και μπροστά από χώρες όπως η Τσεχία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία. Συμπληρωματικά με το νομικό επιχειρηματικό καθεστώς, οι βελτιώσεις στα μακροοικονομικά μεγέθη της Τουρκίας έχουν καταστήσει την αγορά της ολοένα και περισσότερο ελκυστική για ανάπτυξη επενδύσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ταυτόχρονα, λόγω και του μεγάλου σε αριθμού νεανικού κόσμου στη χώρα, χαμηλής διείσδυσης των αγορών και της μοναδικής της τοποθεσίας η Τουρκία ήταν ανέκαθεν ένας ελκυστικός επενδυτικός τόπος. Πρόσφατα, η υψηλά διατηρούμενη ανάπτυξη σε συνδυασμό με μειωμένο πληθωρισμό και βελτιωμένη οικονομική πολιτική, προσέλκυσε υψηλότερα επίπεδα σε άμεσες ξένες επενδύσεις, ανοίγοντας έτσι το δρόμο, ώστε η χώρα να καταστεί ένας από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς ως κατασκευαστής και κομβικό σημείο διανομής.

Ως επίτιμο μέλος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τη ΝΑ Ευρώπη, έχετε και έναν συμβουλευτικό-παρεμβατικό ρόλο και για το Σύμφωνο Σταθερότητας (Stability Pact) διεθνώς. Ποιες οι εκτιμήσεις σας σήμερα για το Σύμφωνο Σταθερότητας και το αναπτυξιακό γίγνεσθαι των Βαλκανίων.

Παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες, οι σχέσεις των χωρών μας δεν ήταν ποτέ τόσο καλές.
Ειδικότερα όμως για την Ελλάδα και την Τουρκία, οι δύο κυβερνήσεις δουλεύουν πάνω σε λύσεις, κάνοντας το καλύτερο δυνατό. Ακόμα σημαντικότερο καταγράφεται το γεγονός ότι είναι πολύ προσεκτικές στο να μη δημιουργούν νέες εντάσεις.
Υπό αυτή λοιπόν τη διαδικασία, η πολιτική συμβαδίζει με τη βιομηχανία και το εμπόριο.

Την τελευταία δεκαετία γίναμε μάρτυρες μιας σημαντικής ανάπτυξης, πρωτίστως στο εμπόριο και τον τραπεζικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια δύο εξέχουσες ελληνικές τράπεζες επένδυσαν στην Τουρκία συμμετέχοντας με σημαντικά ποσοστά σε Τουρκικούς οικονομικούς φορείς. Και μάλιστα καταγράφεται μια διαρκής επενδυτική πορεία και στον τομέα των joint ventures σε μεταφορές και τουρισμό. Στην παρούσα φάση, το περιβάλλον καταγράφεται ιδιαίτερα θετικό για επιχειρηματικές συνέργιες και οι δύο χώρες δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την προώθηση επενδύσεων στην περιοχή.

Το Μουσείο «Ραχμί Κοτς» είναι ένα από τα σημαντικότερα της χώρας, είναι θεματικό με έμφαση στην ιστορία της  βιομηχανίας και των μεταφορών.
Αποτελεί προσωπικό σας στοίχημα;

Πράγματι, το Μουσείο Ραχμί Κοτς είναι το πρώτο και το μοναδικό μουσείο της Τουρκίας, αφιερωμένο στην ιστορική διαδρομή των μεταφορών, της βιομηχανίας και των επικοινωνιών. Ήταν το όνειρό μου και είμαι ιδιαίτερα περήφανος γιαυτό.
Το Μουσείο έχει την τύχη να στεγάζεται σε δύο υπέροχα κτίρια-συγκροτήματα στις ακτές του Κεράτιου Κόλπου, στην καρδιά της παλαιάς Κωνσταντινούπολης.
Τα κτίρια αυτά αντανακλούν από μόνα τους τις εικόνες της παλαιάς βιομηχανικής εποχής, ώστε να είναι και τα μόνα κατάλληλα να φιλοξενούν σήμερα τα σημαντικά εκθέματα της εποχής αυτής.

Η συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες κομμάτια, από βελόνες γραμμοφώνου μέχρι κανονικού μεγέθους πλοία και αεροπλάνα. Το Μουσείο περιλαμβάνει δύο κεντρικά κτίρια. Το ένα είναι το «Lengerhane» και το άλλο το «Haskoy Dockyard», καθώς και μια ανοιχτή υπαίθρια έκθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο βραβεύτηκε από το Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως το Μουσείο της Χρονιάς το 1996.

The English Text

Interview of Rahmi Koc

About Koc Holding:

Strategic Principles

Focus on those sectors where we can create a differential competitive advantage
Grow in sectors where we can leverage our strong brands and technological prowess
Derive maximum benefits from economies of scale by being the market leader or a
close second in every business we operate
Achieve the optimum portfolio diversification, where we can balance out and minimize sector and geography-specific risks

Koc Holding is an industrial and service companies group with 68,000 employees, 12,000
dealers, agencies and after sales services, having achieved a consolidated turnover of $43 billion in 2008. Koc
Holding is persistent in implementing a world-class corporate governance, corporate social responsibility
Projects and environmental principles and ethical values.

For more information, visit the company’s Web site
at http://www.koc.com.tr.

How do you estimate the cooperation between the two countries today in certain sectors?

The climate between Turkey and Greece in terms of economic and financial relations is quite positive. More importantly, in the recent years, Greek-Turkish business environment has been continuously improving. In the last two decades, Turkey’s exports to Greece increased by more than 17 times, reaching almost 2.5 billion dollars in 2008.
Although Turkish exports to Greece decreased significantly in 2009 due to the global crisis, I believe our business ties will get even stronger, following the normalization of the global markets.
Another very important indicator of flourishing business relations between two nations, has been the increasing number of Greek and Turkish investors that channel their investments to the corresponding countries. For instance, in the period between 2004 and 2008, Greek investors had around 10% share in the total FDI inflows in Turkey. There are more than 350 Greek companies actively operating in Turkey.
Obviously, the interest of Greek banks such as National Bank of Greece (NBG) and Eurobank EFG in acquiring Turkish banks, contributed significantly to the FDI inflows from Greece to Turkey. It is estimated that more than 50 Greek companies entered Turkish market since NBG’s purchase of Finansbank.
Unfortunately, the number of Turkish firms operating in Greece remains low.  There are only a few Turkish companies operating in Greece in the clothing, furniture, tube manufacturing, IT services and food sectors.
Going forward, I believe the business relations will improve further and the recent energy deals in the region will most likely bring further cooperation opportunities between the two countries.  

Diplomacy in economy or in politics? Which is stronger today, in your opinion?

For most of the time, international relations are dominated by traditional understandings of diplomacy. State officials would come together in formal political negotiations over existing problems or areas of common interest, and seek solutions to disputes or struck new deals to improve the relations.
 However, in the last 15-20 years international economic relations in particular are increasingly becoming an inseparable and crucial factor in inter-country relations, and the allocation of economic resources on a regional and global scale greatly influences power relations among states. This development brings private actors, and in particular the business community closer to the centre of modern bilateral relations. I am happy to say that one such relationship has been established between Greece and Turkey. Especially, following the devastating earthquakes in both countries in 1999, direct relations between the Greek and Turkish people have almost forced the politicians to follow suit.
As the political barriers weaken, the people from both countries started to interact directly, becoming aware of the strong business potential in many areas, including economy. Today, we see an increasing number of tourists traveling between Greece and Turkey.
It would be safe to argue that diplomacy not only in economics, but also in culture, could play a much larger role in bringing Greece and Turkey closer, when compared to diplomacy in politics. Politicians should contribute to this process by shying away from tension-creating policies and focusing on bringing solutions to the long-standing disputes.

You have also said that diplomats in both countries will be able to find ways to deal with the problems without prejudice. Are you interested as Holding in new investments in Greece and in Balkans or in joint ventures in other countries of South East Europe?

As Koç Group, we have been consolidating our strengths and leadership positions in four core sectors: energy, automotive, consumer durables and finance. During the last five years, we have executed an extensive portfolio restructuring and made significant and large scale acquisitions in these sectors which allowed us to maximize efficiency and profitability, while balancing out risks in different sectors. We have other smaller scale investments in sectors such as food, tourism, IT and retailing, which we believe offer strong growth potential. Our aim is not to be a leading company in Turkey, but also to be an international player. 
So far our main export destination has been Europe. However, we had been increasing the share of Eastern European countries as well as other emerging markets on a continuous basis.  In fact, we already have very strong positions and leaderships in some of the Eastern European countries. In consumer durables, we serve the Balkans and Eastern European markets with a wide range of brands and products. Our brands include Beko, Blomberg, Grundig and Arctic and we have a very extensive product portfolio. In Romania, we are the largest producer of refrigerators and freezers. We lead the Romanian market with our Arctic brand with around 33% market share. We also have market shares in the range of 15 to 30% in different Balkan countries with our Beko brand.
We also continuously look into different investment prospects in our surrounding region that can further add value to our business lines. In this context, e.g. we monitor and evaluate opportunities in the tourism sector and try to diversify our assets geographically. 

Is the environment in Turkey difficult for a company to invest in?

On the contrary, especially with latest changes in regulation, Turkey΄s regulatory environment is now particularly business-friendly. A person can establish a business in a single day in Turkey, irrespective of his or her nationality or place of residence.
Currently, Turkey has one of the most liberal legal systems for foreign direct investment in the OECD. In fact, according to the World Bank΄s rankings in their 2009 Doing Business Database, Turkey ranks ahead of the OECD average and it is positioned well ahead of many of its peers such as the Czech Republic, Italy, Poland, Romania, Slovakia and Spain.
In addition to the regulatory environment, the improvements in the macro economic background also make the Turkish market more and more attractive for business development. Due to its large and young population, low penetrated markets and its unique location, Turkey has always been an alluring investment target. Recently, the high and sustainable growth prospect offered by the Turkish economy, coupled with lower inflation and better fiscal management attract much higher levels of foreign direct investments, paving the way to becoming one of the most appealing investment destinations as a manufacturing and distribution hub.
As an honor member of Business Advisory Council for Southeast Europe you have a consulting role for EU, Stability Pact in international organizations such as World Bank, EBRD, etc.

We would like to have your views on the Stability Pact today and the reconstruction of Balkans.

Despite the on going disagreements the relations between our countries have never been so good.  Both governments are trying their best to find new solutions to the existing old problems.  More important is the fact that, they are careful not to create new conflicts.  In this process, the politics go hand in hand with the industry and trade.  During the last decade, we witnessed a substantial growth primarily in trade and baking between two Countries.  In the last few years two prominent Greek Banks have invested in Turkey and bought substantial shares in some Turkish financial institutions.  There are continuing investments and joint ventures primarily in tourism and transport. 
At present, there is a positive environment for the development of business activities and both governments are very keen in promoting economic development and investments in the region. 

The Rahmi M. Koç Museum is a private industrial museum  dedicated to history of transport, industry and communications.
Is the museum your personal aim in sectors of culture and history?

The Rahmi M. Koç Museum is the first and only museum in Turkey dedicated to the history of transport, industry and communications. It was my dream and I am very proud of it. The Rahmi M. Koç Museum is fortunate to be housed in two splendid, historical building complexes on the shores of the Golden Horn, at the heart of old Istanbul. These buildings are themselves icons of industrial archaeology, which makes it all the more appropriate that they now host the collection of industrial exhibits. 
The collection contains thousands of items from gramophone needles to full size ships and aircrafts. The Museum has two main buildings, “Lengerhane” and the “Hasköy Dockyard” and an open air exhibition area. The two historical buildings enjoy a grand area enabling the Rahmi M. Koç Museum to become a living museum with educational workshops for kids, space rental for corporate events and a continuous flow of temporary exhibitions.  The museum received the Ministry of Culture Prize in 2001 and a Special Award from the Council of Europe as «The Museum of the year Award» in 1996.