Skip to main content

Στους τέσσερις οι νεκροί από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Στη σύλληψη του Τούρκου που φέρεται ως ο διακινητής της λέμβου που μετέφερε παράτυπους μετανάστες στο Φαρμακονήσι, προχώρησε το Λιμενικό.

Στη σύλληψη του Τούρκου που φέρεται ως ο διακινητής της λέμβου που μετέφερε παράτυπους μετανάστες και βυθίστηκε την Τρίτη εντός τουρκικών χωρικών υδάτων κοντά στο Φαρμακονήσι προχώρησε την Τετάρτη το Λιμενικό.

Στο μεταξύ, στους τέσσερις έφτασαν οι νεκροί από το ναυάγιο. Οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε τουλάχιστον 15, ενώ οι έρευνες του Λιμενικού αλλά και των τουρκικών Αρχών συνεχίζονται.

Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση από το τουρκικό Κέντρο Επιχειρήσεων, τελικά οι διασωθέντες από τουρκική ακταιωρό ανέρχονται σε 11 και όχι σε 13, όπως αρχικά είχε ενημερώσει.

Αλλους δύο διέσωσε πλωτό του ελληνικού Λιμενικού και έξι Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, που τους μετέφερε στη Σάμο.

Εκεί οι τρεις παρελήφθησαν από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκαν στο τοπικό Γενικό Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, νοσηλεύονται πλέον εκτός κινδύνου. Άλλος ένας αλλοδαπός μεταφέρθηκε με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι του Πυθαγορείου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις έρευνες που συνεχίζονται για τον εντοπισμό των υπολοίπων αγνοουμένων συμμετέχουν ναυαγοσωστικό, τρία περιπολικά σκάφη και αεροσκάφος του Λιμενικού, ελικόπτερο της Frontex, καθώς και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, στο σκάφος, που είχε αποπλεύσει τα ξημερώματα της Τρίτης από την περιοχή των Διδύμων Τουρκίας και βυθίστηκε 7 ναυτικά μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, λόγω μηχανικής βλάβης και εισροής υδάτων, επέβαιναν 37-40 άτομα (από τα οποία διασώθηκαν τα 19 και ανασύρθηκαν νεκρά τα τέσσερα).

Στο μεταξύ, στους 527 έφτασαν το πρωί της Τετάρτης οι παράτυποι μετανάστες που έφτασαν σε ελληνικά νησιά κατά το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα, το Λιμενικό διαχειρίστηκε 17 περιστατικά, στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, του Αγαθονησίου και της Κω.