Skip to main content

Στους ρυθμούς του συλλαλητηρίου η Θεσσαλονίκη (φωτο + video)

Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει το μεγάλο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που προσελκύει ήδη χιλιάδες πολίτες από όλη την Ελλάδα.

Πλήθος κόσμου βρίσκεται ήδη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για το μεγάλο Συλλαλητήριο όπου θα διατρανωθεί η ελληνικότητα της Μακεδονίας και θα σταλεί ηχηρό μήνυμα ότι στην ονομασία των Σκοπίων δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία».

Ήδη, χιλιάδες πολίτες βρίσκονται στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την Πλατεία Λευκού Πύργου, ενώ ακόμα περισσότεροι καραφθάνουν είτε με λεωφορεία είτε με ίδια μέσα, από κάθε σημείο της χώρας,

Το κέντρο της πόλης, έχει γεμίσει με πάγκους που πωλούν σημαίες, ενώ κατά μήκος της παραλιακής έχουν στηθεί δεκάδες καντίνες. 



 



Αν και κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις για την προσέλευση, στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι θα φτάσουν τουλάχιστον 500 μισθωμένα λεωφορεία από κάθε άκρη της Ελλάδας, τα οποία θα σταθμεύουν για την αποβίβαση των πολιτών στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στη νέα παραλία και στη συνέχεια να διοχετεύονται σε δυο «δεξαμενές» που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τη λήξη του συλλαλητηρίου και την επιβίβαση εκ νέου των πολιτών.

Η πρώτη «δεξαμενή» στην οποία θα είναι τα λεωφορεία μέχρι τη λήξη του συλλαλητηρίου θα είναι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (θα κρατηθεί ανοιχτό γι' αυτό το λόγο την Κυριακή) και η δεύτερη στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία» απέναντι από το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος».

Άνδρες της Τροχαίας θα δίνουν οδηγίες στους οδηγούς των λεωφορείων πού θα σταθμεύσουν, αναλόγως των κυκλοφοριακών συνθηκών που θα δημιουργηθούν στην πόλη, προκειμένου και μποτιλιάρισμα να μην υπάρξει και να εξυπηρετηθούν γρηγορότερα οι επισκέπτες και οι οδηγοί.

Ήδη, χθες το βράδυ έφθασαν στη Θεσσαλονίκη έφιπποι βρακοφόροι Κρητικοί με πανό για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

 

 



Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Τμηματικά και ανάλογα με τον όγκο προσέλευσης των διαδηλωτών, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήτοι στις οδούς Γ΄Σεπτεμβρίου, Κουντουριώτη, Λεωφόρο Νίκης, 30ης Οκτωβρίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε άλλες κεντρικές οδούς (π.χ. Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Κ.Καραμανλή, Β.Όλγας).

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται η ισχύουσα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην οδό 26ης Οκτωβρίου (στο τμήμα της από την Δυτική Είσοδο μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας), στην 30ης Οκτωβρίου, στη Λεωφόρο Νίκης και στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο τμήμα της από τη Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Παρασκευοπούλου).

Ομιλητές στο συλλαλητήριο θα είναι ο δημοσιογράφος, Στέργιος Καλόγηρος, ο δημοσιογράφος, Κώστας Καραΐσκος, ο παπα-Ανδρέας (Κεφαλογιάννης), ο στρατηγικός σύμβουλος, Νίκος Λυγερός και ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ, Φράγκος Φραγκούλης.

Μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου αναμένεται να πραγματοποιήσουν αντισυγκέντρωση στις 13:00 στην Καμάρα.

Αντιδράσεις για το συλλαλητήριο εκδηλώθηκαν ήδη από το βράδυ της Παρασκευής όταν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έγραψαν συνθήματα κατά της διοργάνωσης πάνωστον Λευκό Πύργο (δείτε εδώ). Οι αντιδράσεις ωστόσο συνεχίστηκαν και χθες το μεσημέρι καθώς ομάδα αντιεξουσιαστών παραγματοποίησε μοτοπορεία στο κέντρο της πόλης (δείτε εδώ) εκδηλώνοντας την αντίθεσή της στο συλλαλητήριο. Μάλιστα, μία ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν σε ένα δικυκλιστή, ο οποίος είχε ενσωματώσει στο μηχανάκι μία μεγάλη ελληνική σημαία και ηχεία που έπαιζαν δυνατά το «Μακεδονία ξακουστή», έσπασαν τη σημαία του και τα ηχεία του και του πήραν τα κλειδιά της μοτοσικλέτας, χωρίς πάντως να ασκήσουν σωματική βία σε βάρος του (δείτε αναλυτικά εδώ).