Skip to main content

Ισχυρός σεισμός 5,2 βαθμών στα Γιάννενα - Στους δρόμους οι κάτοικοι

Η έντονη μετασεισμική ακολουθία έβγαλε τους κατοίκους των Ιωαννίνων στους δρόμους και τις πλατείες. Σε πλήρη εξέλιξη ο σεισμός, λέει ο Λέκκας.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών ταρακούνησε στις 23:14 του Σαββάτου τα Γιάννενα. O σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ήπειρο.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε απόσταση 12χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και 3χλμ. νότια του Παρακάλαμου και είχε εστιακό βάθος 17 χιλιόμετρα. Ο σεισμός είχε διάρκεια και προηγήθηκε βοή.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών σημειώθηκε, στις 02:06, σχεδόν δύο ώρες μετά την πρώτη δόνηση εντείνοντας φόβο στους κατοίκους. Η έντονη μετασεισμική ακολουθία δεν σταμάτησε εκεί: Στις 3:09 έγινε σεισμός 4,4 βαθμών και στις 3:41 ακολούθησε ένας ακόμη δυνατός σεισμός 4,8 βαθμών και, λίγα λεπτά αργότερα, στις 4:47 μία ακόμη δόνηση των 4,4 βαθμών.

Οι κάτοικοι των Ιωαννίνων βγήκαν από τις 3 τα ξημερώματα στους δρόμους και τις πλατείες.

Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά.

Επίσης σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τζουμέρκων που ενώνει τα Πράμαντα με το Καλέντζι.

Εκτός απο τα Ιωάννινα, ο σεισμός έγινε ιδιαιτερα αισθητός στην Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στην Άρτα και στη Θεσπρωτία, καθώς και στην Κοζάνη και σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης.

Σε πλήρη εξέλιξη ο σεισμός

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις για το περιστατικό. «Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε.  Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων πρέπει να παραμείνουν μακριά από κτήρια που δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς.

«Συνέχεια κάθε λεπτό, κάθε 30 δευτερόλεπτα βλέπουμε μια σεισμική δόνηση στα Ιωάννινα, βέβαια πολλές είναι μικρές, αλλά το φαινόμενο είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη… Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι ο σεισμός είναι σε ύφεση. Υπάρχει μετασεισμική ακολουθία, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, για αυτό και παρακολουθούμε το φαινόμενο», δήλωσε από την πλευρά του ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Χρήστος Ευαγγελίδης.