Skip to main content

Στους 339 οι νεκροί στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Η δύναμη του NATO στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη τρεις ακόμη θανάτους στρατιωτών της στη χώρα, αυξάνοντας στις 339 τις απώλειες στις τάξεις της μέχρι στιγμής από την έναρξη του 2010.
Η δύναμη του NATO στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη τρεις ακόμη θανάτους στρατιωτών της στη χώρα, αυξάνοντας στις 339 τις απώλειες στις τάξεις της μέχρι στιγμής από την έναρξη του 2010, σε μια από τις πιο πολύνεκρες χρονιές στα σχεδόν εννιά χρόνια του πολέμου.

Οι τρεις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στο νότιο Αφγανιστάν από εκρήξεις αυτοσχέδιων βομβών, που αποτελούν το όπλο επιλογής των Ταλιμπάν, ανέφερε η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) σε ανακοινωθέν της. Είχε ήδη ανακοινώσει το θάνατο ενός στρατιώτη την Τρίτη υπό παρόμοιες συνθήκες.

Η ISAF έχει πάγια τακτική να μην ανακοινώνει τις εθνικότητες των νεκρών στρατιωτών της, κάτι που αφήνει στις κυβερνήσεις στις πατρίδες τους. Πάντως χθες Τρίτη, η Γαλλία ανακοίνωσε το θάνατο ενός υπαξιωματικού από έκρηξη αυτοσχέδιας νάρκης.

Συνολικά, 9 στρατιώτες του NATO σκοτώθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη. Από την 1η Ιανουαρίου, έχουν ήδη βρει το θάνατο 339 ξένοι στρατιώτες στο Αφγανιστάν, βάσει απολογισμού του Γαλλικού Πρακτορείου που εν μέρει βασίζεται στο icasualties.org. Το 2009 υπήρξε το πιο αιματηρό έτος για τις ξένες δυνάμεις από το 2001, με 521 θανάτους μέσα σε 12 μήνες.

Η εξέγερση των Ισλαμιστών Ταλιμπάν έχει ενταθεί τα τελευταία δύο χρόνια, παρά την παρουσία 142.000 ξένων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, οι οποίοι σύντομα πρόκειται να ξεπεράσουν τους 150.000, μετά την άφιξη των ενισχύσεων που έχει υποσχεθεί να αναπτύξει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.