Skip to main content

Στους 16 αυξήθηκαν οι νεκροί της επίθεσης στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο

Την ευθύνη για την επίθεση στο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου φοιτούν 1.700 σπουδαστές δεν έχει αναληφθεί μέχρι τώρα από κανένα.

Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση εναντίον του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Αφγανιστάν στην Καμπούλ η οποία διήρκεσε πάνω από δύο ώρες τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, με πολλούς φοιτητές να απευθύνουν σπαρακτικές εκκλήσεις για βοήθεια και άλλους να πηδούν απελπισμένοι από παράθυρα.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, την ευθύνη για την επίθεση στο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου φοιτούν 1.700 σπουδαστές δεν έχει αναληφθεί μέχρι τώρα. Δύο καθηγητές του πανεπιστημίου, ένας Αυστραλός κι ένας Αμερικανός, είχαν απαχθεί στις αρχές του μήνα, χωρίς να αναληφθεί η ευθύνη ούτε για εκείνη την ενέργεια.

Η ενέργεια αυτή σημειώθηκε ενώ οι Ταλιμπάν έχουν περάσει στην επίθεση εναντίον της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης. Η προεδρία του Αφγανιστάν έκανε λόγο για μια «άνανδρη επίθεση» κι υποστήριξε ότι «ενορχηστρώθηκε» από το Πακιστάν, καθώς η Καμπούλ κατηγορεί όλο και πιο συχνά το Ισλαμαμπάντ πως προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους αφγανούς Ταλιμπάν.

«Δεκαέξι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οκτώ φοιτητών, σκοτώθηκαν, και άλλοι 53 τραυματίστηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, διευκρινίζοντας πως ορισμένοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι κι ένας καθηγητής.

Ο αριθμός των δραστών δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι τώρα. Η αστυνομία της Καμπούλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τους δύο από αυτούς στην επιχείρησή της στο κτιριακό συγκρότημα του πανεπιστημίου τα ξημερώματα.