Skip to main content

Στουρνάρας: Πρωτογενή πλεονάσματα 2% και μεσοπρόθεσμα μέτρα

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι η εφαρμογή των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία καθώς είναι προϋπόθεση για να αυξηθεί το ΑΕΠ.

Την υιοθέτηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 2% έως το τέλος του ελληνικού προγράμματος πρότεινε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας  σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή με θέμα «Στρατηγικές για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους της χώρας υπό το πρίσμα των ιστορικών εμπειριών».

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μεσοπρόθεσμων μέτρων, τονίζοντας, παράλληλα, ότι πρέπει να υπάρξει μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου του χρέους αντί των υψηλών πλεονασμάτων.

Ως «εξαιρετικά ατυχές και επιζήμιο» χαρακτήρισε το όποιο ενδεχόμενο πισωγύρισμα στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης την στιγμή που «έχει καλυφθεί το 90% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής», προσθέτοντας ότι η εφαρμογή των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία καθώς είναι προϋπόθεση για να αυξηθεί το ΑΕΠ.

«Πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», είπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμη την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και εστίασε στο ότι πρέπει να αποφευχθούν πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος με τις οποίες εκτάκτως καλύφθηκαν οι χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε πως η συμμετοχή στην Ευρωζώνη δεν στάθηκε ικανή για να αποτραπεί η κρίση στην Ελλάδα και σημείωσε πως πολλοί από τους όρους συμμετοχής στην ΟΝΕ είναι πολιτικά επώδυνοι.