Skip to main content

Στουρνάρας: Κάποιοι δεν θέλουν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη

Για τη λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα, το πρόβλημα του λαϊκισμού και την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών μίλησε ο διοικητής της ΤτΕ.

Την πεποίθησή του πως οι ίδιοι οι θεσμοί υστερούν στην Ελλάδα εξέφρασε ο διοικητής της ΤτΕ σε συνέντευξή του στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Accenture Greece κ. Κυριάκο Σαμπατακάκη.

«Οι θεσμοί μας υστερούν. Οι Έλληνες στο εξωτερικό μεγαλουργούν, διότι οι θεσμοί τους βοηθούν. Βέβαια υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Ακόμα όμως υπάρχουν οχυρά κατά της αριστείας. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν θα ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη για παράδειγμα. Αυτό είναι σημαντικό λάθος» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας.   

Προσθέτει μάλιστα στον ίδιο τόνο ότι κάποιοι πολίτες θέλουν επίσης τα πανεπιστήμια χωρίς αξιολόγηση. «Και αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Τα σχολεία ακόμα. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι φοβούνται τον ανταγωνισμό. Αυτό είναι λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι ακόμα που θέλουν κλειστά επαγγέλματα, που θέλουν πολύ περιορισμένα ωράρια λειτουργίας. Είμαστε μια τουριστική χώρα, κερδίζουμε από ανοιχτά ωράρια λειτουργίας, δεν χάνουμε. Θυμηθείτε πόσο κέρδισε η χώρα από το γεγονός ότι απελευθέρωσε την κρουαζιέρα. Ένα παράδειγμα σας λέω» αναφέρει ακόμα.

Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας ακόμα για την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και διοικητής της ΤτΕ, είπε: «Το να είσαι υπουργός Οικονομικών το 2012 δεν ήταν καθόλου εύκολο ή διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μετά. Πιστεύω ότι θέλει ψυχραιμία, νηφαλιότητα. Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις έχω καταλάβει, παντού, που είναι έτοιμες να σε στηρίξουν. Είναι διάσπαρτες βέβαια και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Πολλές φορές ο ανορθολογισμός μας κυριεύει και εκεί πρέπει από τη θεσμική θέση που έχεις να ορθώσεις ανάστημα» τονίζει.

Αναφερόμενος, τέλος στον λαϊκισμό τον χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Λαϊκισμός δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο, υπάρχει και στον ευρωπαϊκό Βορρά. Υπάρχουν σήμερα χώρες που έχουν 7% του ΑΕΠ επί αρκετά χρόνια και δεν λαμβάνουν μέτρα για να το περιορίσουν. Αυτό κάνει δυσκολότερη τη ζωή των χωρών-μελών που είχαν έλλειμμα και προσπαθήσαμε, βάζω και την Ελλάδα μέσα κυρίως, να το μειώσουμε. Γιατί; Διότι και στις χώρες αυτές υπάρχει λαϊκισμός και τους λένε "σας τρώνε τα λεφτά σας οι άνθρωποι στον ευρωπαϊκό Νότο"» επισημαίνει.