Skip to main content

Στουρνάρας: Η προληπτική γραμμή δεν είναι νέο μνημόνιο

«Εάν η προληπτική γραμμή στήριξης δεν είναι επιθυμητή, θα πρέπει να διερευνηθούν άλλοι τρόποι προκειμένου να μην απολεσθεί η δυνατότητα του waiver».

Eάν η προληπτική γραμμή στήριξης δεν είναι επιθυμητή, θα πρέπει να διερευνηθούν άλλοι τρόποι προκειμένου να μην χαθεί η δυνατότητα της «παρέκκλισης» (waiver), δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, όπως μεταδίδει το naftemporiki.gr.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics στο Μουσείο της Ακρόπολης την Τετάρτη, τόνισε ότι όπως είναι το θεσμικό πλαίσιο σήμερα, η «παρέκκλιση» (waiver) εξασφαλίζεται από μία προληπτική γραμμή στήριξης και σημείωσε ότι «η προληπτική γραμμή στήριξης επ’ ουδενί ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο».

«Είναι ένα θεσμοθετημένο ήδη εργαλείο εξομάλυνσης και διασφάλισης κατά τη μεταβατική περίοδο. Παρόλα αυτά, εάν για οποιοδήποτε λόγο η προληπτική γραμμή στήριξης δεν είναι επιθυμητή, θα πρέπει να διερευνηθούν άλλοι τρόποι προκειμένου να μην απολεσθεί η δυνατότητα της "παρέκκλισης" (waiver), τα πλεονεκτήματα της οποίας είναι σημαντικά για το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, του Ελληνικού Δημοσίου, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και δεν θα πρέπει να αγνοηθούν», συμπλήρωσε.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας ΕΛΛ-0,98% «βλέπει» επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας μεσοπρόθεσμα, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται σε 2% το 2018, ενώ όπως πρόσθεσε, αναμένεται περαιτέρω επιτάχυνση το 2019, με τις προβλέψεις πάντως να υπόκεινται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους.

Για τους εσωτερικούς κινδύνους, τόνισε ότι σχετίζονται με ενδεχόμενη καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, καθώς και με μεγαλύτερη του αναμενομένου υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της υπερβολικής φορολόγησης.

Η επιστροφή στις αγορές με βιώσιμους όρους

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ωστόσο πως το βασικό ζήτημα τους ερχόμενους μήνες είναι η βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, η οποία θα επιτρέψει την επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές σε βιώσιμους όρους μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Αυτό, όπως τόνισε, απαιτεί την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, μπορεί να επιτευχθεί με την υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων:

  1. η οικονομική πολιτική θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προετοιμασία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης του προγράμματος.
  2. οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να εξειδικεύσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους.
  3. οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν με την ολοκλήρωση του προγράμματος.