Skip to main content

Στουρνάρας: Η Novartis είναι η μεγαλύτερη σκευωρία της Μεταπολίτευσης

Για σκευωρία και για φθηνό κομματικό παιχνίδι έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το βήμα της Βουλής, για την υπόθεση Novartis.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Επιτροπής για την Novartis επέλεξε να νίψει τας χείρας της, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας γιατί, όπως είπε, φοβήθηκε την αλήθεια.

Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για σκευωρία και για φθηνό κομματικό παιχνίδι, ενώ αναφέρθηκε εμμέσως και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θυμίζοντας τον Θρασύβουλο Τσακαλώτο, θείο του υπουργού Οικονομικών και στρατηγό. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στον ανεπτυγμένο κόσμο, με ασυνάρτητες μαρτυρίες τριών ανώνυμων μαρτύρων, υπό αμφισβητούμενο καθεστώς προστασίας, με εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη και τη Φορολογική Διοίκηση, υποκείμενων σε πιέσεις ή ακόμη και εκβιασμούς, χωρίς στοιχεία, χωρίς καν ενδείξεις, να στέλνονται δέκα επιλεγμένα, νυν και πρώην, πολιτικά πρόσωπα, κατηγορούμενα στη Βουλή.

Όπως είπε, αν και τα δέκα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση, ζήτησαν να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης, η πλειοψηφία της Επιτροπής το αρνήθηκε. Γιατί, όπως εξήγησε, φοβήθηκαν την αλήθεια, δεύτερον εκτιμήθηκε ότι η μη διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης, θα συντηρήσει μέρος της συκοφαντικής λάσπης και τρίτον, γιατί αλλιώς θα αποκαλυπτόταν ότι, αντί για το μεγαλύτερο σκάνδαλο (όπως είπε ένας υπουργός της κυβέρνησης) θα είχαμε τη μεγαλύτερη σκευωρία, με παπαγαλάκια και λογαριασμούς παχυλούς που ποτέ δεν βρίσκονται.

Είπε επίσης ότι θα αποκαλύπτονταν οι ένοχοι που είναι άλλοι και μάλιστα κάποιοι που είναι κοντά στην κυβέρνηση. Δήλωσε παράλληλα ότι η υπόθεση των δέκα είναι η μεγαλύτερη σκευωρία της αντιπολίτευσης, με ηθικούς αυτουργούς και πλήττει βαναυσα και την ίδια την Δημοκρατία.

“Επειδή, λοιπόν, η υπόθεση Novartis δεν σταματάει στη διαπόμπευση, την κατασυκοφάντηση και τη σπίλωση, αλλά κινδυνεύει να πλήξει καίρια τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου, είναι καθήκον μου να διεκδικήσω να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, να αποκαλυφθούν τα ονόματα των ψευδομαρτύρων και τα κίνητρά τους, και να τιμωρηθούν οι σκευωροί, και οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί, όποιοι κι αν είναι” είπε ο κ. Στουρνάρας και δήλωσε ότι έχει προβεί σε νομικές ενέργειες.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρθηκε και στον Ευκλείδη Τσακαλωτο, λέγοντας ότι “αναρωτιέμαι, εν ονόματι ποιας άφρονης μικροκομματικής και φασίζουσας σκοπιμότητας ανασύρεται ως επιχείρημα, με καμβά την υπόθεση Novartis, ο εμφύλιος σπαραγμός του 1944-1949 στο δημόσιο διάλογο και την πολιτική αντιπαράθεση”.

Προσέθεσε, δε: “Είμαι σίγουρος ότι, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, αν ζούσαν θα ήταν περήφανοι για την επούλωση των εμφύλιων πληγών μετά τη Μεταπολίτευση και την ποιότητα της Δημοκρατίας που έχει κατακτηθεί” και ανέφερε "ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος, για παράδειγμα, είμαι βέβαιος ότι θα ήταν περήφανος να βλέπει στα έδρανα της κυβέρνησης, υπουργό Οικονομικών τον ανιψιό του, απόφοιτο της Οξφόρδης, και άξιο συνάδελφο, Ευκλείδη Τσακαλώτο”.

Ο πατέρας μου, Θανάσης Στουρνάρας, όπως είπε, απλός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Γραμματέας του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) Φθιώτιδας και Εύβοιας, που μεγάλωσε εμένα και τα αδέλφια μου κρυπτόμενος επί σειρά ετών, είμαι βέβαιος ότι θα ήταν περήφανος να βλέπει στη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και στο Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον υποφαινόμενο, επίσης απόφοιτο της Οξφόρδης.

“Και οι δύο όμως θα θλίβονταν βαθύτατα για τη δολοφονία χαρακτήρων που επιχειρείται, για τη διχαστική, αταβιστική και φασίζουσα ιδεολογική παλινδρόμηση σε πολιτική ρητορική, σε μεθοδεύσεις και σε πρακτικές, που χαρακτηρίζουν την υπόθεση Novartis” κατέληξε.

Επιτέθηκε στο γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι “στο εσωτερικό της χώρας, οι αδιερεύνητες συκοφαντίες έχουν δημιουργήσει νοσηρό περιβάλλον για να παίζουν φτηνό κομματικό παιχνίδι, χωρίς κανόνες, διάφοροι, εις βάρος της τιμής και της αξιοπρέπειας των προσώπων που συκοφαντούνται και, το χειρότερο εις βάρος της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας”.

Όπως είπε “ξεχωρίζω, μεταξύ πολλών περιπτώσεων, και επειδή πρόκειται για στέλεχος σχετικά ψηλά στην κυβερνητική ιεραρχία και με θεσμικό ρόλο, προκαλώντας για το λόγο αυτό πολλές απορίες και εντυπώσεις, το παράδειγμα του Προϊσταμένου στο Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο οποίος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook και με τίτλο «Ου γαρ οίδασι τι πηδούσι», αφού χαρακτηρίζει εμάς τους δέκα «αναξιοπρεπείς», ισχυρίζεται ότι η έντονη αντίδρασή μας στις συκοφαντικές μαρτυρίες των κουκουλοφόρων, δικαιολογείται από οίκτο”.

Στην ομιλία του κατέκρινε την κίνηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου να καταθέσει ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφερόμενος στην υπόθεση και ρωτώντας τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αν η Τράπεζα είναι ενήμερη, υπονοώντας ότι δεν μπορούσα να είμαι επικεφαλής της ΤτΕ.

“Παραμένει όμως το γεγονός ότι Έλληνας ευρωβουλευτής κατέθεσε τέτοιου είδους ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, νομίζοντας ότι έτσι δυσφημίζει βάναυσα τον Διοικητή. Στην πραγματικότητα όμως δυσφημίζει βάναυσα τη χώρα του, ευρωβουλευτής της οποίας φέρεται να αγνοεί το τεκμήριο της αθωότητας” είπε και προσέθεσε ότι ο κ. Κούλογλου έλαβε την απάντηση που του άξιζε:

-Πρώτον, ότι το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει για όλους τους ανθρώπους, ισχύει και για Διοικητές Κεντρικών Τραπεζών.

- Δεύτερον, ότι σύμφωνα με το Καταστατικό της ΕΚΤ, ένας Διοικητής του Ευρωσυστήματος μπορεί να παυθεί, μόνο αν καταδικαστεί αμετάκλητα, για σοβαρό παράπτωμα. -Τρίτον, ότι σε περίπτωση που παυθεί χωρίς να έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για σοβαρό παράπτωμα, η ΕΚΤ θα προσφύγει αμέσως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

“Υπερασπιστείτε το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία. Έχετε την αποκλειστική από το Σύνταγμα αρμοδιότητα και υποχρέωση, να εξετάσετε σε βάθος την υπόθεση σε όλες της τις διαστάσεις. Σας καλώ να ανταποκριθείτε σ’ αυτήν” εκλεισε την ομιλία του ο κ. Στουρνάρας.