Skip to main content

Στουρνάρας: Έμφαση σε ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές

Τα δύσκολα είναι πίσω, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει πρακτικά ολοκληρωθεί, είπε στον πρόεδρο της Βουλής ο επικεφαλής της ΤτΕ

Στην ανάγκη υλοποίησης των απαιτούμενων ιδιωτικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών εστίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, παραδίδοντας στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, την έκθεση για τη νομισματική πολιτική της περιόδου 2016 - 2017, που μειώνει στο 1,6% του ΑΕΠ τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2017.

«Τα δύσκολα είναι πίσω, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και πλέον, η έμφαση πρέπει να δοθεί στις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε, μεταξύ άλλων, o επικεφαλής της ΤτΕ.

Χαιρετίζοντας την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, απένειμε τα εύσημα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις θετικές επιπτώσεις των τελευταίων εξελίξεων, διαπιστώνοντας τη «σημαντική βελτίωση των συνθηκών της οικονομίας».  

Κατά τον ίδιο, η έμφαση πλέον, πρέπει να δοθεί στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να βελτιωθεί το τραπεζικό σύστημα.

Εμμένοντας στο τελευταίο, ο κ. Στουρνάρας προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως ως προς τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Από την πλευρά του, ο κ. Βούτσης ευχήθηκε ότι έως την επόμενη έκθεση της ΤτΕ, «η Ελλάδα να έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα, ώστε η κοινωνία να μείνει όρθια».

Σχετικά με τα «προβληματικά δάνεια», επεσήμανε ότι «όλοι πρέπει να κινηθούν, ώστε ο κόσμος να μην φοβάται για την α' κατοικία» και υποστήριξε ότι «είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα αυτό το πρόβλημα να θεραπευτεί με τον πιο σωστό τρόπο».