Skip to main content

Στον β' γύρο θα κριθούν οι προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Ντανιέλ Σιόλι παραμένει ο επικρατέστερος νικητής, αλλά δεν φαίνεται να κερδίζει από τον πρώτο γύρο.

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Ντανιέλ Σιόλι παραμένει ο επικρατέστερος νικητής στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή, αλλά δεν συγκεντρώνει το ποσοστό που απαιτείται για να κερδίσει την αναμέτρηση από τον πρώτο γύρο, την 25η Οκτωβρίου, και να αποφύγει τη διεξαγωγή δεύτερου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο.

Ο Σιόλι, μετριοπαθής Περονιστής του κεντροαριστερού κόμματος της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, του Μετώπου για τη Νίκη, και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του Κάρλος Τζανίνι συγκεντρώνουν το 34,3% μεταξύ των ψηφοφόρων που έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενήργησε η εταιρεία Management & Fit και δημοσίευσε η εφημερίδα Clarín.

Ο πλησιέστερος αντίπαλός του, ο Μαουρίτσιο Μάκρι, ο κεντροδεξιός δήμαρχος της πόλης του Μπουένος Άιρες, και η υποψήφια αντιπρόεδρός του Γκαμπριέλα Μιτσέτι ακολουθούν με το 25,1% των προθέσεων ψήφου. Σε απόσταση ακολουθεί ο Σέρχιο Μάσα, ο οποίος αποσκίρτησε από το κυβερνών κόμμα το 2013, με το 17,1% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή, , την 25η Οκτωβρίου, για να κερδίσει κάποιος υποψήφιος χρειάζεται να συγκεντρώσει είτε το 45%, των ψήφων ή το 40% με διαφορά 10% επί του πλησιέστερου αντιπάλου του. Σε διαφορετική περίπτωση, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος με τη συμμετοχή των δύο επικρατέστερων υποψήφιων στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Σιόλι, μεγάλο μέρος των υποστηρικτών του οποίου είναι ψηφοφόροι πιστοί στη Φερνάντες, υπόσχεται να εφαρμόσει πολιτικές που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και θα τονώσουν την ανάπτυξη. Λέει ότι η προσέλκυση επενδύσεων στην Αργεντινή θα αποτελέσει προτεραιότητά του.

Σύμφωνα με την εταιρεία, εάν υπολογιστεί και το ποσοστό των αναποφάσιστων, ο Σιόλι συγκεντρώνει το 38,3% των προθέσεων ψήφου, ο Μάκρι το 29,2% και ο Μάσα το 21%.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 2.400 ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα και έχει περιθώριο στατιστικού λάθους ±2%.

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 10η Δεκεμβρίου, τερματίζοντας 12 χρόνια διακυβέρνησης των Κίρσνερ-του Νέστορ (2003-2007) και κατόπιν της συζύγου του Κριστίνα Φερνάντες (2007-2011, 2011-2015).