Skip to main content

Παρέμβαση Τσίπρα για αποτεφρωτήριο-Τι είπε για το πρώην ορφανοτροφείο

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον δήμο Θεσσαλονίκης για την πρότασή του προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα του πρώην ορφανοτροφείου.

Το θέμα του πρώην ορφανοτροφείου Μέγας Αλέξανδρος κυριάρχησε στη συνάντηση που είχαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η λύση που πρότεινε ο κ. Μπουτάρης ήταν να γίνει μια ανταλλαγή και ο δήμος να παραχωρήσει στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έναν χώρο 5-10 στρεμμάτων στον οποίο να δημιουργήσει το Κέντρο Υποδοχής Ανιάτων που σκοπεύει.

«Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν το προβληματάκι που έχει προκύψει με τον χώρο του πρώην ορφανοτροφείου Μέγας Αλέξανδρος στη Τούμπα, στο οποίο η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ήθελε να δημιουργήσει το κέντρο διαχείρισης και υποδοχής ανιάτων. Δημιουργείται πρόβλημα γιατί υπάρχει μεγάλη αντίδραση από όλο τον κόσμο. Τελικά βρέθηκε η λύση, πρότεινα στον πρωθυπουργό να δώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης ένα χώρο 5- 10 στρεμμάτων στα λουτρά της Θέρμης για να γίνει εκεί το κέντρο. Αντίστοιχα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών θα δημιουργήσει ένα πάρκο και παιδική χαρά για ΑμεΑ και γενικότερα για παιδιά στον χώρο του πρώην ορφανοτροφείου Μέγας Αλέξανδρος», δήλωσε ο δήμαρχος, μετά τη συνάντηση που είχε.

Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους, για το θέμα ενημέρωσε και τον Μητροπολίτη Άνθιμο, ο οποίος δεν έχει βασική αντίρρηση. Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για την πρότασή του προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα του πρώην ορφανοτροφείου.

Κατά τη συνάντηση των δύο αντρών συζητήθηκε και το θέμα του ΟΑΣΘ,για το οποίο υπήρξε διαφωνία, καθώς ο κ. Μπουτάρης, όπως είναι γνωστό, είναι αντίθετος με τον κρατικό χαρακτήρα του Οργανισμού.

Ο κ. Τσίπρας, κατά τη συνάντηση, δεσμεύθηκε να παρέμβει για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην πόλη. Τέλος, συζητήθηκε και το ζήτημα της διαχείρισης και καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου.

Στη συνάντηση τέθηκαν και άλλα ζητήματα όπως ο φορέας Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου, το θέμα του αποτεφρωτηρίου, η παράκτια συγκοινωνία το μετρό και ο ΟΑΣΘ.

Αναφορικά με τις αλλαγές τον ΟΑΣΘ ο κύριος Μπουτάρης δήλωσε ότι στο θέμα αυτό δεν συμφωνεί τόσο με τον πρωθυπουργό αλλά όπως δήλωσε χαρακτηριστικά θα συμφωνήσουν στον δρόμο.

«Για τον ΟΑΣΘ δε συμφωνούμε πολύ σε αυτό το θέμα με τον πρωθυπουργό, αλλά θα συμφωνήσουμε στο δρόμο. Δεν συμφωνώ με τον δημόσιο χαρακτήρα του ΟΑΣΘ, συμφωνώ απολύτως στο να υπάρχει αυτός ο νέος ΣΑΣΘ (σσ ΟΣΕΘ), ο οποίος θα ορίζει πως θα λειτουργεί όλη η ιστορία και θα ελέγχει όλα τα υπόλοιπα μέσα».

Διευκρίνισε ακόμα ότι του ζήτησε να παρέμβει για να επιτυχανθεί η παράκτια συγκοινωνία.

«Για το αποτεφρωτήριο ζητήσαμε τη παρέμβαση του πρωθυπουργού για να απεμπλακεί αυτή η καθυστέρηση που υπάρχει. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα το κάνει», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

«Μιλήσαμε επίσης και για το ζήτημα της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής, όπου όπως μου είπε θα ενταχθεί η Εγνατία Οδός», συνπλήρωσε ο κ. Μπουτάρης.