Skip to main content

Στον τελικό η Ολλανδία

Χρειάστηκε να περάσουν 32 χρόνια, ώστε η Ολλανδία να ξαναβρεθεί σε τελικό Μουντιάλ. Το «οράνιε» όνειρο ζωντανεύει και πάλι μετά τη μεγάλη νίκη με 3-2 επί της Ουρουγουάης.
Χρειάστηκε να περάσουν 32 χρόνια, ώστε η Ολλανδία να ξαναβρεθεί σε τελικό Μουντιάλ. Το «οράνιε» όνειρο ζωντανεύει και πάλι μετά τη μεγάλη νίκη με 3-2 επί της Ουρουγουάης. Για πρώτη φορά μετά από το 1978, η Ολλανδία θα δώσει το παρών σε τελικό Μουντιάλ. Οι «οράνιε» πέτυχαν την έκτη τους νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια της φετινής διοργάνωσης, κερδίζοντας την Ουρουγουάη με 3-1! Παράλληλα, θα είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκή ομάδα θα κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο μακριά από τη «Γηραιά» ήπειρο! Πέντε γκολ ο Σνάιντερ, εκπληκτικό το 1-0 από τον Φαν Μπρόκχορστ. Δεν έφτανε για την «τσελέστε» ο Φορλάν, που έφτασε τα τέσσερα γκολ. Δικαιολογημένα τα παράπονα των Λατινοαμερικάνων για το 2-1, καθώς ο Φαν Πέρσι ήταν οφσάιντ και επηρέαζε την φάση.

Γρήγορος ρυθμός

Παρά τις απουσίες τις, η Ουρουγουάη φάνηκε από την αρχή πως δεν ήταν διατεθειμένη να δώσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στους Ολλανδούς. Το παιχνίδι είχε αρκετά γρήγορο ρυθμό, απόρροια κυρίως της τακτικής του Ταμπάρεζ να μην κλείσει πίσω την ομάδα του. Οι Λατινοαμερικάνοι έβγαιναν πολύ γρήγορα μπροστά, καθώς όταν έκλεβαν την μπάλα προσπαθούσαν αμέσως να βγάλουν αντεπίθεση ανέβαζοντας αρκετούς παίκτες. Παρά τη διάθεσή του αυτή, ωστόσο, λίγες φορές πάτησαν στην περιοχή του Στεκέλενμπουργκ, μιας και οι Ολλανδοί είχαν πάντα γρήγορες επιστροφές.

Η πρώτη καλή ευκαιρία ανήκε στην Ολλανδία, όταν ο Ρόμπεν έβγαλε από τα δεξιά την σέντρα, ο Μουσλέρα έκανε έξοδο, αλλά απομάκρυνε στέλνοντας την μπάλα στον Κάουτ, ο οποίος έπιασε το σουτ, που έφυγε όμως άουτ. Σταδιακά, οι «οράνιε» άρχισαν να κυκλοφορούν καλύτερα και με περισσότερη υπομονή την μπάλα, όμως και αυτοί με τη σειρά τους δεν μπορούσαν να βρουν εύκολα τους διαδρόμους.

Γκολάρα και 1-0!

Στο 18’, όμως, μετά από ωραία κυκλοφορία, η μπάλα έφτασε στον Φαν Μπρόκχορστ που από τα 35 μέτρα και εντελώς ελεύθερος, επέλεξε να μην βγάλει την σέντρα, αλλά να επιχειρήσει απευθείας το σουτ. Και δικαιώθηκε! Η μπάλα κατέληξε στο αριστερό παραθυράκι του Μουσλέρα, που την βρήκε ελάχιστα, όμως δεν κατάφερε να της αλλάξει την πορεία και έτσι η ομάδα του Φαν Μάρβαϊκ άνοιξε το σκορ!

Η διακοπή ωφέλησε την Ουρουγουάη

Για ένα δεκάλεπτο, η Ολλανδία είχε τον έλεγχο, κρατώντας την κατοχή και δίχως να πάρει ρίσκα που να άφηναν εκτεθειμένη την άμυνά της. Στο 26’, ο αγώνας σταμάτησε για τρία λεπτά λόγω τραυματισμού του Ντε Ζέου, διακοπή που ωφέλησε την Ουρουγουάη. Οι παίκτες του Ταμπάρεζ κέρδισαν μέτρα, άρχισαν να βγαίνουν νικητές από τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες και έτσι άρχισαν να επισκέπτονται την εστία των «οράνιε» πιο συχνά.

«Χτύπημα» από Φορλάν!

Στο 35’, ένα λάθος στην μεσαία γραμμή έδωσε τη δυνατότητα στον Καβάνι να κλέψει και να μπει στην περιοχή, όμως… ταλαιπώρησε την μπάλα και καθυστέρησε δίνοντας την ευκαιρία στους Ολλανδούς να επιστρέψουν και να απομακρύνουν. Ένα σουτ του Περέιρα και μία κεφαλιά του Φορλάν ήταν τα πρώτα… προειδοποιητικά μηνύματα των Λατινοαμερικάνων και στο 41’ ήρθε το… χτύπημα! Ο Φορλάν πήρε την μπάλα αρκετά έξω από την περιοχή και με ωραία ενέργεια απέφυγε τα μαρκαρίσματα, πιάνοντας το μακρινό σουτ. Η μπάλα πήρε φάλτσα και ξεγέλασε τον Στεκέλενμπουργκ, καταλήγοντας στο κέντρο της εστίας του για το 1-1!

Στα μέτρα της Ουρουγουάης

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, Ο Φαν Ντερ Φάαρτ πήρε θέση αντί του Ντε Ζέου, η Ολλανδία πίεσε από το πρώτο λεπτό προσπαθώντας να δώσει και πιο γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι, όμως η άμυνα της Ουρουγουάης δεν ανησύχησε καθόλου, καθώς είχε κλείσει τους διαδρόμους. Αντίθετα, η άμυνα που… καρδιοχτύπησε ήταν η ολλανδική στο 51’. Ένα λάθος γύρισμα στον Στεκέλενμπουργκ ανάγκασε τον Ολλανδό γκολκίπερ να βγει έξω από την περιοχή, η μπάλα έφτασε στον Περέιρα που επιχείρησε το σουτ, ο Φαν Μπρόνκχορστ όμως είχε προλάβει να γυρίσει και να διώξει σε κόρνερ. Για ένα τέταρτο, η Ουρουγουάη κρατούσε μακριά από την εστία της την Ολλανδία, ενώ στο 67’ είχε και πολύ καλή φάση με τον Φορλάν, ο οποίος εκτέλεσε φάουλ, αναγκάζοντας τον Στεκέλενμπουργκ σε δύσκολη απόκρουση.

Κατάρρευση από το 67’!

Κάπου εκεί, όμως, ήρθε η κατάρρευση για τους Λατινοαμερικάνους! Ο Φαν Ντερ Φάαρτ με διαγώνιο σουτ στο 67’ δοκίμασε τα αντανακλαστικά του Μουσλέρα, ενώ στην εξέλιξη ο Ρόμπεν από κοντά έστειλε την μπάλα απελπιστικά άουτ, όμως τρία λεπτά αργότερα η Ολλανδία πήρε κεφάλι στο σκορ σε μία φάση όπου οι Ουρουγουανοί διαμαρτύρονται δίκαια! Ο Σνάιντερ έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή, η μπάλα κόντραρε στα σώματα των αμυντικών, ο Φαν Πέρσι έκανε κίνηση προς αυτή χωρίς να την βρει, ο Μουσλέρα δεν μπορούσε να κάνει κάτι και έτσι το 2-1 για τους Ολλανδούς ήταν γεγονός!

«Κλείδωσε» το εισιτήριο

Στο 73’, η Ολλανδία σφράγισε την παρουσία της στον τελικό! Ο Κάουτ έκανε την σέντρα από τα αριστερά, ο Ρόμπεν έπιασε την κεφαλιά από το ύψος της περιοχής και έγραψε το 3-1, δίνοντας στους «οράνιε» τη δυνατότητα για ξέφρενα πανηγύρια. Η συνέχεια βρήκε τους παίκτες του Φαν Μάρβαϊκ να παίζουν απελευθερωμένα, να προσπαθούν για το τέταρτο γκολ, την ώρα που η Ουρουγουάη είχε ξεμείνει και από δυνάμεις, αλλά και από ιδέες.

Και ξανά ενδιαφέρον!

Η χαμένη ευκαιρία του Ρόμπεν στο 86’ που αστόχησε σε τετ α τετ με τον Μουσλέρα λίγο έλειψε να κοστίσει στην Ολλανδία. Οι Ουρουγοαυνοί μείωσαν με τον Περέιρα στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων και έδωσαν νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Για δύο ακόμα λεπτά, η ομάδα του Ταμπάρεζ κατασκήνωσε στην εστία του Στεκέλενμπουργκ, χωρίς όμως να μπορέσει να κάνει την ιστορική ανατροπή! Το 3-2 παρέμεινε και οι «οράνιε» βρίσκονται σε τελικό μετά από 32 χρόνια.