Skip to main content

Στον πάγο οι αντικειμενικές ακινήτων-Αναβάλλονται οι ελαφρύνσεις ΕΝΦΙΑ

Η ευθυγράμμισή των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές αναβάλλεται για τον Ιούνιο του 2017, αντί για την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους

Παγώνουν από την κυβέρνηση για ένα ακόμα χρόνο τα σχέδια για μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών. Η ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές τιμές αναβάλλεται για τον Ιούνιο του 2017 αντί για την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Σύμφωνα με το Έθνος, ως δικαιολογία προβλήθηκε από ελληνικής πλευράς η τεχνική αδυναμία συλλογής στοιχείων για την πραγματική (αγοραία) αξία των ακινήτων. Αλλά στην πραγματικότητα η λύση αυτή επιβάλλεται για να μην τεθεί σε κίνδυνο η είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.

Έτσι, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον ίδιο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, αφού ο ΕΝΦΙΑ ούτε καταργείται ούτε μειώνεται, αλλά θα παραμείνει και θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες και όχι με βάση τις εμπορικές τιμές.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως παραμένουν προσηλωμένοι στην υποχρέωση συλλογής και ενημέρωσης των αγοραίων τιμών των ακινήτων, προκειμένου να στηθεί ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός παρακολούθησης των εμπορικών τιμών, ώστε στη συνέχεια να εναρμονιστούν με αυτές και οι τιμές της εφορίας, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.