Skip to main content

Στον Λευκό Πύργο ο Φάμελλος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Για τον εορτασμό της ημέρας διοργανώθηκε στον Λευκό Πύργο ένα Λούνα Παρκ ανακύκλωσης με δεκάδες παιχνίδια για τα μικρά παιχνίδια.

Η Ημέρα του Περιβάλλοντος δεν πρέπει να γιορτάζεται μια ημέρα τον χρόνο μόνο, αλλά κάθε μέρα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την παρουσία του στις εκδηλώσεις στον Λευκό Πύργο για τον εορτασμό της ημέρας.

Ο κ. Φάμελλος μίλησε για τη στρατηγική και τους στόχους του υπουργείου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

«Καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθούν οι φετινοί στόχοι για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Σήμερα η χώρα μας συμπληρώνει ποσοστό 18% στην ανακύκλωση και μόλις 3% στην αξιοποίηση οργανικών υλών και την κομποστοποίησή τους. Στόχος είναι να σκαρφαλώσουμε στο 50% και για να γίνει αυτό χρειάζονται αρχικά υποδομές. Να υπάρχουν δηλαδή κάδοι ανακύκλωσης, απορριμματοφόρα κλπ. Επιπλέον, χρειάζεται να αλλάξει η στάση των πολιτών απέναντι στο θέμα, να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας. Η στρατηγική αυτή αποτελεί και πολιτική μας γραμμή αλλά και υποχρέωσή μας απέναντι στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε:

«Το βάρος πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των Δήμων, γι αυτό και αυτήν την εβδομάδα εξασφαλίστηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους (εσπα), ούτως ώστε να γίνει πραγματικότητα ο σχεδιασμός του κάθε δήμου, όσον αφορά την ανακύκλωση».

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ για απόσυρση της υποστήριξης στη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα.

«Εμείς θεωρούμε ότι η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή στην κλιματική αλλαγή. Δεν συμφωνούμε στο ότι το χρήμα θα κερδίσει το κλίμα. Αντίθετα, πιστεύουμε πως το κλίμα και η επαγρύπνηση για την κλιματική αλλαγή, μπορεί να αποτελέσει κλειδί για την πρόοδο και την ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

«Βρισκόμαστε εδώ για να ευαισθητοποιήσουμε, να ενημερώσουμε τον κόσμο για το ζήτημα της ανακύκλωσης και φυσικά να διασκεδάσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕΑΑ, Δημήτρης Παπασωτηρίου.

Σημειώνεται ότι λόγω της σημερινής ημέρας διοργανώθηκε στον Λευκό Πύργο ένα Λούνα Παρκ ανακύκλωσης με δεκάδες παιχνίδια για τα μικρά παιχνίδια (δείτε εδώ).