Skip to main content

Στον «κάλαθο των αχρήστων» η βιοαιθανόλη της ΕΒΖ

Τίτλοι τέλους και επισήμως για την επένδυση της βιοαιθανόλης. Η νέα διοίκηση της ΕΒΖ, με την κάλυψη της μεγαλομετόχου ATEbank, αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά το εγχείρημα μετατροπής των εργοστασίω
Τίτλοι τέλους και επισήμως για τη φιλόδοξη επένδυση της βιοαιθανόλης στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ. Η νέα διοίκηση της επιχείρησης με την κάλυψη της μεγαλομετόχου ATEbank αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά το εγχείρημα μετατροπής των εργοστασίων της Λάρισας και της Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης.

Το σκεπτικό που κυριάρχησε για τη λήψη της απόφασης έχει δύο σκέλη, εκ των οποίων το ένα αφορά στο κακό σχεδιασμό της επένδυσης και το δεύτερο στη διαπίστωση ότι η αξιοποίηση της βιοαιθανόλης για λόγους που έχουν να κάνουν με τον ενεργειακό τομέα, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα σε παγκόσμια κλίμα και ως εκ τούτου δεν κρίνεται σκόπιμο να προχωρήσει.

Μάλιστα η νέα διοίκηση της ΕΒΖ, όταν ερωτάται σχετικά, χαρακτηρίζει ως «απολύτως λανθασμένη» την επιλογή της βιοαιθανόλης και πολύ περισσότερο το κλείσιμο των εργοστασίων της Λάρισας και της Ξάνθης, που ανακοινώθηκε επίσημα από τα χείλη του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, από το βήμα της ΔΕΘ.

«Για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας έκλεισαν το καλύτερο εργοστάσιο της βιομηχανίας, αυτό της Λάρισας», τονίζεται αρμοδίως από πηγή κοντά στη λήψη αποφάσεων της βιομηχανίας, ενώ αποδίδονται λανθασμένοι χειρισμοί και στη συνέχεια της υπόθεσης. «Ως αποζημίωση για το κλείσιμο των εργοστασίων και τη μετατροπή τους σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης λήφθηκε το συνολικό ποσό των 75 εκατ. ευρώ, ενώ, αν είχαν ενημερώσει έγκαιρα ότι δεν πρόκειται να γίνει η επένδυση η ΕΒΖ, θα είχε λάβει άλλα 32 εκατ. ευρώ», επισημαίνει η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή τα δύο (πρώην) εργοστάσια χρησιμοποιούνται μόνο ως κέντρα παραλαβής τεύτλων, την περίοδο από τον Αύγουστο ως το Νοέμβριο, καθώς και ως συσκευαστήρια ζάχαρης. Το κόστος αδράνειάς τους, όμως, επιβαρύνει τη βιομηχανία με περίπου 7,5 εκατ. ευρώ ετησίως και αυτό δεν αρέσει καθόλου στη διοίκηση, αλλά κυρίως στην ATEbank, η οποία «γράφει» κάθε χρόνο μεγάλες ζημίες στον ισολογισμό της από τη θυγατρική της. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, πρόθεση της διοίκησης της ATEbank, μόλις ολοκληρωθούν οι μετατάξεις του εναπομείναντος προσωπικού στη Λάρισα και στη Ξάνθη, είναι να δρομολογήσει τρόπους αξιοποίησης των δύο συγκεκριμένων ακινήτων, οι οποίοι, κατά τις ίδιες πηγές, δεν θα έχουν να κάνουν με παραγωγική εμπλοκή της ΕΒΖ, αλλά μάλλον με την εκποίησή τους.

Παρεμβάσεις εξορθολογισμού και νοικοκυρέματος αναμένεται να γίνουν και σε άλλους τομείς της ΕΒΖ, διότι οι ζημίες, παρά τη σχετική βελτίωση των μεγεθών, παραμένουν υψηλές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2009 – 2010, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της στα 96 εκατ. ευρώ, από 71 εκατ. ευρώ αντίστοιχα πέρυσι, ενώ περιόρισε και τις ζημίες στα 12,7 εκατ. ευρώ, από τα 19,7 εκατ. ευρώ. Το ίδιο έγινε και στον όμιλο όπου οι ενοποιημένες πωλήσεις ενισχύθηκαν στα 140 εκατ. ευρώ, από 98 εκατ. ευρώ, και οι ζημίες μειώθηκαν στα 12,8 εκατ. ευρώ, από 16,7 εκατ. ευρώ.