Skip to main content

Στη νομική οδό στρέφονται οι τευτλοπαραγωγοί για τις οφειλές της ΕΒΖ

Κατάληψη από το πρωί στα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και αποκλεισμός της οδού Μητροπόλεως από τους τευτλοπαραγωγούς.

«Τέλειωσαν τα ψέματα» διαμηνύουν προς τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, την κυβέρνηση και την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, τευτλοπαραγωγοί που από το πρωί σήμερα, πραγματοποιούν κατάληψη στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

Περίπου 80 αγρότες έχουν αποκλείσει τα γραφεία της ΕΒΖ, της οποίας οι υπηρεσίες «βγήκαν σε αναγκαστική παύση», λόγω της κινητοποίησης, ενώ για λίγη ώρα είχαν κλείσει και την οδό Μητροπόλεως με συνέπεια να διακοπεί η κίνηση των οχημάτων από το ύψος της Βενιζέλου έως την Καρόλου Ντηλ.

Τους παραγωγούς, που περίμεναν μέχρι την Παρασκευή, να τηρηθούν οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν και να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται από το 2017 (σ.σ. 10,2 εκατ ευρώ), φέρεται να εξόργισε η απάντηση του μέλος του ΔΣ της ΕΒΖ Γ. Τσιαπάρα, εκπροσώπου της τράπεζας Πειραιώς για την αποπληρωμή των οφειλομένων. Οι αγρότες δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στον εισαγγελέα και πλέον θα κινηθούν νομικά κατά της ΕΒΖ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr ο κ. Τσιαπάρας σήμερα δήλωσε ότι παραιτείται από το ΔΣ της ΕΒΖ.

Στο μεταξύ, η υπόθεση πληρωμής των τευτλοπαραγωγών, φαίνεται πως έχει πολλά γυρίσματα.

Πριν δύο εβδομάδες η υπόσχεση ήταν ότι θα καταβάλλονταν άμεσα 4 εκατ.ευρώ, από κέρδη προηγουμένων ετών από τις θυγατρικές της Σερβίας και υποτίθετο πως προχωρούσαν οι τυπικές διαδικασίες από πλευράς τράπεζας, για να καταβληθούν αυτά τα χρήματα. Για το υπόλοιπο των χρεωστούμενων, είχε τελικά αποφασιστεί να πωληθούν ποσότητες ζάχαρης γιατί η τράπεζα δεν δέχονταν να δώσει δάνειο με ενέχυρο τελικό προϊόν της ΕΒΖ.

Σήμερα, όπως φαίνεται, τα περί μερισμάτων που θα γίνονταν έσοδα για τους αγρότες, δεν ισχύουν έτσι ακριβώς.

Εν τέλει, η τράπεζα θα δώσει δάνειο 4 εκατ.ευρώ βάζοντας ενέχυρο παραγωγή του εργοστασίου της Ορεστιάδας, ενώ για τα υπόλοιπα 6,2 εκατ.ευρώ η ΕΒΖ θα πωλήσει σε έμπορο 18.000 τόνους ζάχαρης από τα αποθέματα που υπάρχουν στο εργοστάσιο Πλατέος.

Εν τω μεταξύ, στους αγρότες από τις Σέρρες, τα Γιαννιτσά και τη Λάρισα - αναμένεται σύντομα να προστεθούν και άλλοι καθώς η δυσαρέσκεια γιγαντώνεται επειδή η μία μετά την άλλη υπόσχεση δεν τηρείται, ενώ όπως δήλωσαν στη Voria.gr,  τευτλοπαραγωγοί, τα προβλήματα των τελευταίων χρόνων, εξυπηρετούν ένα στόχο, την κατάρρευση της τευτλοκαλλιέργειας και της ΕΒΖ.