Skip to main content

Στον εισαγγελέα η Περιφέρεια για το παράκτιο ανάχωμα του Αξιού

Επιμένει στη γραφειοκρατία η κυβέρνηση, παρά την επικινδυνότητα του αναχώματος. Κραυγή αγωνίας από τον Φορέα Διαχείρισης και την Περιφέρεια

Κραυγή αγωνίας από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αξιού και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το παράκτιο ανάχωμα Αλιάκμονα – Λουδία – Αξιού – Καλοχωρίου. Το ανάχωμα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να «σπάσει» και να πλημμυρίσει ο κάμπος της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Σχετικό ρεπορτάζ για το πρόβλημα υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα στα ΜΜΕ και στη Voria.gr (δείτε εδώ), όμως φαίνεται να μη συγκινείται κανείς. Όπως είχε προαναγγείλει ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας για θέματα περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, με την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, επισκέφτηκαν για το ζήτημα το υπουργείο Οικονομικών.

Η απάντηση που πήραν ήταν απογοητευτική, με αποτέλεσμα σήμερα σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του ο κ. Γιουτίκας να απειλεί με προσφυγή στον εισαγγελέα, κάτι που θα γίνει εντός της εβδομάδας.

Ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο σε καταστροφή των καλλιεργειών, αλλά σε περίπτωση που η θάλασσα «σπάσει» το ανάχωμα, οι υπεύθυνοι φοβούνται ότι θα πλημμυρίσουν οικισμοί και μπορεί να θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές ή μεγάλες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.

Χτες στελέχη του Φορέα Διαχείρισης, παρουσία του κ. Γιουτίκα, πραγματοποίησαν νέα αυτοψία στο ανάχωμα και διαπίστωσαν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά απειλητική. Οι φθορές σε σημεία του αναχώματος είναι μεγάλες.

Το ανάχωμα προστατεύει την περιοχή από το θαλασσινό νερό, καθώς το επίπεδο της θάλασσας είναι περίπου ένα μέτρο ψηλότερο από το έδαφος. Πρόκειται για ανάχωμα μήκους 19 χλμ., από τα οποία τα 8 προστατεύονται επαρκώς. Τα 11 χλμ. όμως έχουν πρόβλημα. Δεν έχει γίνει η απαιτούμενη συντήρηση και ήδη υπάρχουν σημεία στα οποία γίνεται αδιάβατο, επειδή η θάλασσα «τρώει» ακόμη και το δρόμο στην κορυφή του αναχώματος.

Το φαινόμενο της διάβρωσης του αναχώματος δεν είναι καινούργιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προβλέψει κονδύλι 500.000 ευρώ για τη συντήρησή του κατά τα έτη 2014, 2015 και 2016. Χρήματα που μένουν αναξιοποίητα, επειδή κάνει το θαύμα της η ελληνική γραφειοκρατία.

Η κ. Πατουλίδου με τον κ. Γιουτίκα ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να δώσει λύση άμεσα, παραχωρώντας το ανάχωμα για να γίνουν οι εργασίες συντήρησης. Η απάντηση του υπουργείου ήταν... περιμένετε να δούμε.

Μέχρι όμως να... δουν σε περίπτωση που φυσήξει νοτιάς η θάλασσα μπορεί να φουσκώσει και να πνίξει την περιοχή, όπως τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

Το υπουργείο επιμένει πως για να γίνει η παραχώρηση κι έτσι να μπουν τα συνεργεία για να κάνουν τη συντήρηση, πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες της νομοθεσίας περί παραχώρησης του αιγιαλού του 2001. Τι προβλέπει αυτή η γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία; Υπογραφές από: Επιτροπή Καθορισμού Ορίων Αιγιαλού, Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Γενικό Επιτελείο Ναυτιλίας, Υπουργείο Πολιτισμού, ακτομηχανική μελέτη θεωρημένη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων...

«Παλιά τη συντήρηση του αναχώματος την είχε η Διεύθυνση Ελέγχου Κατασκευής Έργων (ΔΕΚΕ), η οποία καταργήθηκε και η αρμοδιότητα πέρασε στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, που για να κάνουν όμως συντήρηση πρέπει να τους παραχωρηθεί το ανάχωμα από το υπουργείο. Ο Δήμος Δέλτα είναι κηρυγμένος από τις περσινές πλημμύρες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Γι' αυτό επισημάναμε στο υπουργείο ότι μπορεί να μας παραχωρήσει λόγω της έκτακτης ανάγκης το ανάχωμα, χωρίς αυτές τις χρονοβόρες διαδικασίες για να κάνουμε επειγόντως τη συντήρηση. Δυστυχώς, ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν τον κίνδυνο. Χρειάζεται να μας δώσουν μια εξαίρεση άμεσα, αλλά λένε ότι δεν μπορούν. Εμείς θα πάμε στον εισαγγελέα. Από τις 30 Οκτωβρίου πέρσι ακόμη και ο Φορέας Διαχείρισης τους έχει στείλει έγγραφα για την επικινδυνότητα και για τις φθορές. Και στην Περιφέρεια, που στάθηκε στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή και στο υπουργείο Οικονομικών και στο ΥΠΕΚΑ. Χτες κάναμε αυτοψία και τα πράγματα είναι τραγικά», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.