Skip to main content

Στον Επίτροπο Οικονομικών η προεδρία Eurogroup προτείνει ο Μοσκοβισί

Ο Πιερ Μοσκοβισί αν και απέφυγε να προτείνει τον εαυτό του για την θέση, θεωρεί όμως ότι έχει τις ικανότητες για να την αναλάβει

Να συνδυαστούν οι αρμοδιότητες του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων με εκείνες του προέδρου του Eurogroup, ώστε να δημιουργηθεί μια θέση "υπουργού Οικονομικών" της ευρωζώνης πρότεινε σήμερα ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Αν και απέφυγε να προτείνει τον εαυτό του για την θέση, θεωρεί όμως ότι έχει τις ικανότητες για να την αναλάβει. Ο Μοσκοβισί σήμερα κατέχει ο ίδιος τη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων.

"Είμαι υπέρ ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, όχι ενός υπουργού που θα είναι ανώτερος από τον υπουργό (της κάθε χώρας) αλλά κάποιου που θα μπορεί να καθοδηγήσει πιο αποτελεσματικά την ευρωζώνη, που θα είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις", είπε μιλώντας σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ στην ισπανική πρωτεύουσα.

Η προεδρία του Eurogroup ασκείται σήμερα από έναν από τους 19 υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης. "Θα ήθελα, για να το πω περιγραφικά, ο διάδοχός μου να είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης", επέμεινε ο Μοσκοβισί, διευκρινίζοντας: "δεν είμαι υποψήφιος για τίποτα. Η πρότασή μου δεν είναι μια προσωπική πρόταση, είναι μια δομική πρόταση". Ωστόσο, φρόντισε να κάνει σαφές ότι ο ίδιος "δεν είναι κατ' ανάγκη ο λιγότερο προετοιμασμένος" για κάτι τέτοιο.