Skip to main content

Στον δρόμο της ανάπτυξης παρά τα αγκάθια η βιολογική καλλιέργεια στην Ελλάδα

Συνέδριο Agrotica: Οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των βιολογικών καλλιεργειών στην Ελλάδα και τα προβλήματα των καλλιεργητών

του Αλέξανδρου Μητάκη

mitakis@voria.gr


Τις βασικές αρχές των βιολογικών καλλιεργειών, καθώς και τις δυνατότητες που έχουν αυτές να αναπτυχθούν στη χώρα μας παρουσίασε η καθηγήτρια της Γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ, Δήμητρα Προφήτου-Αθανασιάδου, μιλώντας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica με θέμα «Νέες Καλλιέργειες και Τεχνολογίες στη Γεωργία, ως Προοπτική Ανάπτυξης».

Στην ομιλία της με θέμα «Βιολογική Καλλιέργεια. Βασικές αρχές, Προβλήματα και Προοπτικές», η κα Προφήτου-Αθανασιάδου ανέφερε ότι η Ελλάδα κατέχει τη 10η θέση στη βιολογική καλλιέργεια στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την έκταση, που υπολογίζεται κατά μέσο όρο περίπου στα 1,5 εκατ. Στρέμματα, που αφορούν κατά κύριο λόγο αροτριαίες καλλιέργειες, κυρίως δημητριακά, βιομηχανικά και χορτοδοτικά φυτά, καθώς και βοσκοτόπους και λιβάδια.

«Η βιολογική καλλιέργεια θα πρέπει να στηρίζεται πρωτίστως σε ανανεώσιμους πόρους, μέσα σε οργανωμένα, σε τοπική κλίμακα, γεωργικά συστήματα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «παρά τις ευνοϊκές προϋποθέσεις ανάπτυξης που υπάρχουν στην Ελλάδα, η βιολογική καλλιέργεια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, που συνδέονται κυρίως με το υψηλό κόστος παραγωγής, τις δυσκολίες προμήθειας βιολογικών εφοδίων, τη φυτοπροστασία των καλλιεργειών, την εκπαίδευση και συνεχή ενημέρωση των καλλιεργητών, τη χρηματοδοτική στήριξη, τη διακίνηση και εμπορία των προϊόντων και την πιστοποίηση».

Ωστόσο, όπως τόνισε, η βιοκαλλιέργεια, ως μια εναλλακτική μορφή γεωργίας, μπορεί να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα στον Έλληνα παραγωγό, αρκεί να γίνει με την κατάλληλη προετοιμασία και την ενδεδειγμένη διαδικασία. Υπογράμμισε πως οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν προοπτικές βελτίωσης και ανάπτυξης στην Ελλάδα, αρκεί να τηρούνται βασικές προϋποθέσεις, όπως η διασφάλιση και η προώθηση των βιολογικών προϊόντων. Παράλληλα, όπως είπε στην ομιλία της, «πρέπει να ξεκινήσει μια προσπάθεια, ώστε σε τοπικό επίπεδο να καταγραφούν τα προβ λήματα των καλλιεργειών και να γίνουν ενέργειες προς την επίλυσή τους».

«Το καταναλωτικό κοινό πρέπει να ενημερωθεί, να ευαισθητοποιηθεί και να ζητά ασφαλή προϊόντα, απαλλαγμένα από ανεπίτρεπτα τοξικά υπολείμματα», δήλωσε, ενώ τόνισε πως πρέπει να δοθούν τα κατάλληλα ερείσματα στους αγρότες, ώστε να ασχοληθούν με τη βιοκαλλιέργεια, εκτιμώντας την ωφέλεια που θα προκύψει από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση τέτοιων προϊόντων.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο γεωπόνος και βιοκαλλιεργητής, Θεοδόσιος Παπαθεοδοσίου, χαρακτήρισε τη βιολογική γεωργία ως τη μοναδική οικονομικά βιώσιμη πρόταση για τις μικρομεσαίες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που τα τελευταία χρόνια, λόγω της κατάργησης πολλών επιχορηγήσεων, παρουσιάζουν έντονα οικονομικά προβλήματα. Το κύριο πρόβλημα των βιοκαλλιεργητών, όπως ανέφερε, είναι η πρόσβαση στις αγορές, το οποίο μπορεί να λυθεί μόνο από συλλογικές δράσεις, που θα αποσκοπούν στην άμεση επαφή των παραγωγών με τους καταναλωτές και θα δίνει τη δυνατότητα να διαθέτουν τα προϊόντα τους χωρίς τη παρέμβαση μεσαζόντων.

«Τέτοιες δράσεις», είπε, «είναι η ίδρυση και η λειτουργία αγροτικών παντοπωλείων σε μεγάλες πόλεις, η οργάνωση ενός είδους ομαδικής κοινωνικής συμβολαιακής γεωργίας (κατά τα πρότυπα της community supported agriculture) και η απορρόφηση των βιολογικών προϊόντων από δημόσιους φορείς, όπως νοσοκομεία κια παιδικοί σταθμοί, για την βελτίωση της ποιότητας και διατροφικής αξίας των συσσιτίων που προσφέρουν».