Παρασκευή 25 Μαΐου 2018
x

ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΟΚΤΩ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

Οι αρεοπαγίτες σε τρεις συνθέσεις των Ποινικών Τμημάτων, καλούνται να αποφασίσουν για το εάν θα εκδοθούν στην γείτονα χώρα οι Τούρκοι αξιωματικοί.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει σε λίγο στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για την τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή τα βλέμματα του διεθνούς Τύπου είναι στραμμένα στη δικαστική αίθουσα που θα συζητηθούν οι αναιρέσεις δυο εκ των οκτώ Τούρκων.

Ειδικότερα, σήμερα, αύριο και την ερχόμενη Παρασκευή στα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου θα συζητηθούν οι αναιρέσεις των οκτώ Τούρκων αξιωματικών κατά των εφετειακών αποφάσεων που αφορούν την έκδοση τους. Οι αξιωματικοί, μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη κατά των εφετειακών αποφάσεων που αφορούν την έκδοση τους.

Σήμερα θα συζητηθούν στον Άρειο Πάγο οι αναιρέσεις των Σουλεϊμάν Οζκαϊνάκσι και Μπιλάλ Κουρουγκούλ, ενώ των υπολοίπων θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες.

Όπως είναι γνωστό το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των οκτώ στην Τουρκία. Δύο διαφορετικές συνθέσεις του δικαστικού συμβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν. Αντίθετα, άλλη σύνθεση του δικαστικού συμβουλίου έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιώγας άσκησε εφέσεις. Ο κ. Λιώγας υποστήριξε ότι το Συμβούλιο Εφετών «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν στη γείτονα χώρα.

Κατόπιν των αντίθετων αυτών αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών, το όλο ζήτημα οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο.

Οι αρεοπαγίτες σε τρεις συνθέσεις των Ποινικών Τμημάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καλούνται να αποφασίσουν για το εάν θα εκδοθούν στην γείτονα χώρα οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί οι οποίοι στη χώρα τους αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες που επισύρουν ποινές από ισόβια κάθειρξη έως θανατική ποινή εφόσον αυτή επανέλθει, όπως έχει ήδη λεχθεί από επίσημα χείλη.

Το Τουρκικό κράτος εκζητά τους οκτώ αξιωματικούς προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα: α) της παράβασης του τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, β) της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, γ) του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και δ) κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.

Το θέμα της έκδοσης ή μη των οκτώ αξιωματικών έχει προκαλέσει Ευρωπαϊκές αντιδράσεις, όπως και πολλών Ελλήνων πολιτών που ζητούν την μη έκδοσή τους.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ