Skip to main content

Στον αέρα τα 800 εκατ. της υποδόσης- Τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης

Ανοιχτά παραμένουν τα θέματα της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα αλλά και το ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων -Πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση.
Είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν την τρίτη αξιολόγηση. Ο λόγος για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, κυρίως σε ό,τι αφορά θέματα προσωπικού.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ήδη δέχεται μεγάλες πιέσεις για υποχωρήσεις σε μέτωπα που θεωρεί κόκκινες γραμμές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο ισχύει και με το ανοιχτό ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς αυτές που έχουν γίνει, σύμφωνα με τους θεσμούς, είναι πολύ λίγες.
 
Όμως, το μεγαλύτερο θέμα όλων είναι το κατά πόσον θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα το 2018. Ως γνωστόν, έχουν ήδη εκφραστεί φόβοι και από Ελληνα αξιωματούχο ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018 μπορεί να μην καταστεί εφικτός. Ευρωπαίος αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για μία τέτοια συζήτηση. Τόνισε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2017 και ότι αυτήν τη στιγμή είναι πολύ νωρίς να πει οτιδήποτε για τον προϋπολογισμό του 2018.
 
Πάντως, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να εκταμιεύσει έως τα τέλη Οκτωβρίου τα 800 εκατομμύρια που απομένουν από τη δόση της β΄ αξιολόγησης, τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στο ταμείο του προγράμματος και δεν θα είναι πια διαθέσιμα για εκταμίευση. Η Ελλάδα, προκειμένου να λάβει τα χρήματα αυτά, θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει ολοκληρώσει την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες πριν από το τέλος Οκτωβρίου. Θα το κάνει όμως;