Skip to main content

Στον «αέρα» οι παραγωγοί σιτηρών της Λάρισας

Στους 60 χιλ. τόνους υπολογίζει το απόθεμα σιταριού ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, μιλώντας στη Voria.gr
«Τεράστιο» το πρόβλημα των αδιάθετων ποσοτήτων σιτηρών, που βρίσκονται στις αποθήκες της Λάρισας και υπολογίζονται σε 60 χιλ τόνους, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Λάρισας, θανάσης Κοκκινούλης, σε δηλώσεις του στη Voria.gr.

Ο κ. Κοκκινούλης, σε επιστολή που απέστειλε πριν από περίπου 20 μέρες στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, την ενημέρωσε για την «απελπιστική» κατάσταση που παρατηρείται στο χώρο των σιτηρών, ενώ παράλληλα της ζήτησε να μεσολαβήσει στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (ΑΤΕ), προκειμένου να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Μεγάλο απόθεμα παρατηρείται, σύμφωνα με τον κ. Κοκκινούλη, στο καλαμπόκι και στο κριθάρι, ωστόσο «ευελπιστούμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα πωληθούν».

Εάν η ζήτηση παραμείνει στα ίδια χαμηλά επίπεδα, τότε, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, οι παραγωγοί θα αναγκαστούν να πουλήσουν στα 15- 17 λεπτά το κιλό, τιμή με την οποία «ίσα ίσα καλύπτεται το κόστος παραγωγής». Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραγωγοί των 41,5 χιλ. αδιάθετων τόνων παραμένουν μέχρι στιγμής απλήρωτοι.

Αυτό που προτείνει ο κ. Κοκκινούλης είναι η συνάντηση και συζήτηση με όλους τους υπεύθυνους διαχείρισης των αγροτικών θεμάτων της Λάρισας, προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση.

Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί σιτηρών της Ροδόπης, σύμφωνα με δηλώσεις στη Voria.gr του προέδρου της ΕΑΣ Ροδόπης, Νίκου Σκοπιανού. Όπως τονίζει ο κ. Σκοπιανός, το αδιάθετο σιτάρι ανέρχεται στους 16 χιλ τόνους (10 χιλ. τόνοι σκληρό και 6 χιλ. τόνοι μαλακό), ποσότητα που δεν ανταποκρίνεται στη ζήτηση της αγοράς. Η ΕΑΣ Ροδόπης αναμένεται να ζητήσει και αυτή την εισήγηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για δάνειο από την ΑΤΕ ύψους 2,5- 3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο.

Αλέξανδρος Μητάκης