Skip to main content

Στον αέρα η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Στην αδρανοποίηση κλινικών και ολόκληρων τμημάτων του, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος εφημεριακού «κραχ»¨, οδηγείται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, εξαιτίας του δραστικού περιορισμού
Στην αδρανοποίηση κλινικών και ολόκληρων τμημάτων του, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος εφημεριακού «κραχ», οδηγείται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, εξαιτίας του δραστικού περιορισμού που επιβάλλει το υπουργείο Υγείας στα κονδύλια για τις εφημερίες των γιατρών. 

Είναι τέτοια η κατάσταση που διαμορφώνεται στο μοναδικό τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα της Θεσσαλίας, ώστε σε ορισμένες περιπτώσεις να υπάρχουν μόνο ειδικευόμενοι γιατροί στις εσωτερικές (κλειστές) εφημερίες του νοσοκομείου και κανένας ειδικευμένος.

«Το νοσοκομείο έχει καταντήσει γιο γιο  με την αποδιοργάνωση όλων των υπηρεσιών του και πρώτο θιγόμενο τους ίδιους τους ασθενείς» τόνισε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Λάρισας και διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Λ., καθηγητής Κωνσταντίνος Μαλίζος,  σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ιατρών του ιδρύματος, κ.κ. Κωνσταντίνο Μπαριώτα και Πόπη Κουρσούμη.

Ο κ. Μαλίζος υπογράμμισε ότι για να λειτουργήσει το Π.Γ.Ν.Λ. με το υφιστάμενο εφημεριακό καθεστώς απαιτείται αύξηση της χρηματοδότησης κατά τουλάχιστον 30% έναντι των κονδυλίων που έχει εγκρίνει το υπουργείο Υγείας.  Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι φαιδρό το φαινόμενο  να υποχρεώνονται οι γιατροί να κάνουν κινητοποιήσεις για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους.  Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που να δείχνει ότι αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος το οποίο αντιμετωπίζει το ΕΣΥ και ειδικότερα οι γιατροί της περιφέρειας.  Καταλήγοντας, ο κ. Μαλίζος αποκάλυψε ότι έχει ήδη ζητηθεί από τη διοίκηση της 5ης Υ.ΠΕ. ΝΑ επαναδιαπραγματευτεί όλο το σύστημα εφημεριών των σχηματισμών υγείας της Κεντρικής Ελλάδας.

« Σε ορισμένους σχηματισμούς του ΕΣΥ θα βρεθούν προκλητικές στρεβλώσεις τη στιγμή που το Π.Γ.Ν.Λ. καλείται να μειώσει το προσωπικό του σε ορισμένες κλινικές, σε βαθμό που να καθίσταται αδύνατη η λειτουργία τους μετά το μεσημέρι». Από την πλευρά του ο κ. Μπαριώτας υπενθύμισε ότι οι γιατροί του Π.Γ.Ν.Λ. βρίσκονται σε επίσχεση εργασίες εδώ και 15, περίπου, ημέρες διεκδικώντας τα χρήματα που τους οφείλονται για τις δεδουλευμένες εφημερίες των τελευταίων 3 μηνών. «Δυστυχώς το νοσοκομείο δε λειτουργεί. Ο χειρουργικός τομέας είναι αδρανοποιημένος ενώ και στα εξωτερικά ιατρεία και τα εργαστήρια, απέχει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε, εξάλλου, ότι ουδείς γνωρίζει το εάν και πως θα μπορέσει να λειτουργήσει το Π.Γ.Ν.Λ. τον Απρίλιο, από τη στιγμή που οι εφημερίες δεν είναι δυνατόν να βγουν με τα κονδύλια που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός. «Υπάρχουν ασθενείς που δε θα μπορούν να νοσηλευτούν, που θα πρέπει να διακομίζονται σε κρίσιμη κατάσταση εκτός Θεσσαλίας και πολλές φορές δε θα υπάρχει διαθέσιμος γιατρός για να τους συνοδεύσει. Βάλαμε πλάτη τόσα χρόνια για την ανάπτυξη του νοσοκομείου και δε μπορούμε να δεχθούμε ότι θα επιστρέψουμε σε εποχές του 2004» δήλωσε ο κ. Μπαριώτας.