Skip to main content

Στον αέρα η επιστροφή του κουαρτέτου - Στα 3 δισ. η απόκλιση ΕΕ-ΔΝΤ

«Σκοτάδι» στις διαβουλεύσεις των Θεσμών επί του ελληνικού προγράμματος. Παραμένουν οι διαφορές ΕΕ-ΔΝΤ σχετικά με το δημοσιονομικό κενό.

Στον αέρα παραμένει η επιστροφή του κουαρτέτου των Θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Στο δείπνο εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM, καθώς και τη συμμετοχή του Πολ Τόμσεν, διαπιστώθηκε κάποια σύγκλιση επί του ύψους των μέτρων που θα ζητηθούν από την Αθήνα, ωστόσο διαπιστώθηκε για μία ακόμη φορά το χάσμα ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η απόσταση των δύο πλευρών είναι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα μέτρα 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει τα μέτρα στα 5,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι ουσιαστικά ανέφικτος και για να επιτευχθεί θα πρέπει είτε να ληφθούν μέτρα 8,5 δισ. ευρώ είτε να χαμηλώσουν οι Ευρωπαίοι τον πήχη των στόχων.

Όμως, οι Βρυξέλλες δεν συμφωνούν σε αυτό, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέο δάνειο προς την Ελλάδα ή μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα αναζητηθεί λύση, με τις ημερομηνίες να πιέζουν ασφυκτικά και την Αθήνα αναμένει ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Μάρτιο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση... «καήκαμε», όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.