Skip to main content

Στον αέρα η διανομή εφημερίδων

Χωρίς κυριακάτικες εφημερίδες κινδυνεύει να μείνει η Θεσσαλονίκη, μετά την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε εφημεριδοπώλες και πρακτορεία για το άνοιγμα του επαγγέλματος στις 2 Ιουλίου.

του Αλέξανδρου Μητάκη

mitakis@voria.gr


Στα άκρα βρίσκεται η κόντρα εφημεριδοπωλών και πρακτορείων διανομής Τύπου στη Θεσσαλονίκη, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν θα υπάρχουν στα περίπτερα κυριακάτικες εφημερίδες, οι οποίες πάντως κυκλοφορούν εκτάκτως αύριο.

Οι συνδικαλιστές και τα δύο πρακτορεία (Άργος και Ευρώπη) βρίσκονται στα μαχαίρια το τελευταίο διάστημα, σχετικά με το νέο καθεστώς που θα ισχύσει στη διανομή Τύπου από τις 2 Ιουλίου, οπότε και ανοίγει το επάγγελμα των εφημεριδοπωλών.

Όπως αναφέρουν στη Voria.gr εφημεριδοπώλες της πόλης, κινούνται σε θολό τοπίο, καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ενημέρωση από τα κεντρικά για τις αυριανές διανομές, καθώς και για το καθεστώς εργασίας τους μετά την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Οι συνδικαλιστές από την πλευρά τους τονίζουν ότι παραμένουν στις θέσεις διανομής (στάσεις) και καταγγέλλουν τα πρακτορεία ότι θέλουν να καταργήσουν το επάγγελμά τους. «Εμείς συνεχίζουμε να μοιράζουμε τις εφημερίδες κανονικά. Δεν μπορούν να μας σταματήσουν τα πρακτορεία», τονίζει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφημεριδοπωλών Θεσσαλονίκης, Μηνάς Σαμαντσίδης.

Η κόντρα εφημεριδοπωλών και πρακτορείων έγκειται στον τρόπο με τον οποίον θα διανέμονται οι εφημερίδες και τα περιοδικά στη Θεσσαλονίκη, μετά το άνοιγμα του επαγγέλματος. Τα δύο πρακτορεία έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με ιδιωτικές εταιρείες διανομής, στις οποίες σκοπεύουν να παραχωρήσουν τη διανομή του Τύπου μέσα στην πόλη, ενώ έχουν απευθύνει κάλεσμα σε όποιον εφημεριδοπώλη επιθυμεί να συμμετέχει στο νέο καθεστώς, με ελάχιστους να έχουν δείξει ενδιαφέρον, λόγω των αντιδράσεων από τα σωματεία.

Η σύγκρουση αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, με τους συνδικαλιστές να δηλώνουν ανυποχώρητοι και τα περίπτερα να φοβούνται ότι θα μείνουν “άδεια”.