Skip to main content

Στον αέρα η αξιολόγηση - Τι βρήκαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών στην Αθήνα

Στον αέρα βρίσκονται 33 από τα συνολικά 48 προαπαιτούμενα, της πρώτης αξιολόγησης. Κινδυνεύουν η δόση και η ανακεφαλαιοποίηση.

Eδώ και τρεις μέρες έχει ξαναπιάσει δουλειά, επί ελληνικού εδάφους η αποστολή των επικεφαλής ελεγκτών του κουαρτέτου (πρώην τρόικας) που επέστρεψε στη χώρα μας. Τα στελέχη της έφτασαν στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", από την περασμένη Δευτέρα, κατευθύνθηκαν σε κενρικό ξενοδοχείο της Αθήνας κι έπιασαν αμέσως δουλειά.

Τι βρήκαν; Μεταξύ άλλων ότι 33 από τα συνολικά 48 προαπαιτούμενα, της πρώτης αξιολόγησης, βρίσκονται ακόμα στον αέρα. Σημαντική παρατήρηση: Αυτά τα 15 που πέρασαν από τη Βουλή είναι τα πιο εύκολα από τα προαπαιτούμενα που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος χρόνου. Και το γεγονός από μόνο του είναι ενδεικτικό του βαθμού δυσκολίας της όλης προσπάθειας.

Η πρώτη επίπτωση αυτής της καθυστέρησης; Θα καθυστερήσει η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Οκτωβρίου, με αρχές Νοεμβρίου. Η δεύτερη; Θα υπάρξει, ενδεχομένως, εμπλοκή με την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Κι αυτό γιατί δεν έχει αποσυνδεθεί προς το παρόν η αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση, παρά τις προσπάθειες Ντράγκι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, γνωρίζοντας τα εγγενή προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, προσπαθεί να απεγκλωβίσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την συνολική αξιολόγηση της οικονομίας και να την συνδέσει μόνο με την αξιολόγηση των τραπεζών, που είναι μια σαφώς πιο εύκολη διαδικασία. Ωστόσο, προς το παρόν δεν το έχει πετύχει, με αποτέλεσμα τα πάντα να βρίσκονται, κυριολεκτικά, στον αέρα.